Werken aan de breedbandnetwerken van de toekomst
'Werken aan de breedbandnetwerken van de toekomst. Wat is de rol van overheden daarbij?' Die vraag staat centraal in de concept-handreiking 'Goed op weg met breedband' die staatssecretaris Heemskerk dinsdag 20 oktober 2009 publiceerde.
De beschikbaarheid van snelle en hoogwaardige breedbanddiensten is van groot belang voor de kenniseconomie. Nederland heeft op dit terrein een uitstekende uitgangspositie. In internationale vergelijkingen over de beschikbaarheid van breedbandnetwerken behoort Nederland zelfs tot de absolute wereldtop. 'De uitdaging is om deze uitstekende uitgangspositie te behouden en uit te bouwen, zodat we daadwerkelijk de ICT-gateway van Europa blijven. (Nieuwe) supersnelle breedband netwerken zijn hiervoor cruciaal en juist op dat punt dreigen we momentum te verliezen,' aldus Heemskerk.
Regie
Volgens Heemskerk zijn primair private partijen aan zet bij de aanleg van de breedbandnetwerken van de toekomst. Zij kunnen veel beter dan de overheid investeringskeuzes maken en netwerken uitrollen en exploiteren. Maar de overheid heeft wel degelijk een rol. Voor het Rijk ligt daarbij het accent op een goed werkende telecommarkt, goed toezicht en landelijke zaken zoals de aanleg van wetenschappelijke netwerken. Gemeenten en provincies zijn daarnaast bij uitstek in staat om lokaal partijen bij elkaar te brengen, de vraag naar breedbanddiensten te bundelen en het aanbod van innovatieve diensten te stimuleren. Ook kunnen ze een waardevolle rol spelen bij het voeren van de regie bij graafwerkzaamheden tevens kunnen ze financieel deelnemen in de aanleg van netwerken als dit niet door de markt wordt opgepakt. Omdat dit laatste juridisch lastig bleek past het Kabinet in het kader van de Crisis- en Herstelwet hiervoor zelfs speciaal de telecomwet aan.
Spelregels
Met de dinsdag 20 oktober 2009 gepresenteerde handreiking 'Goed op weg met breedband' wil Heemskerk gemeenten en provincies ondersteunen bij de vele (praktische) vragen waar zij vaak mee worstelen ten aanzien van breedband. Ook moeten heldere spelregels voorkomen dat overheden oneigenlijk concurreren met marktpartijen. De Handreiking geeft gemeentes en provincies inzicht in wat ze wel en niet kunnen doen volgens de (Europese) regels en hoe ze de aanleg van de nieuwste generatie netwerken kunnen versnellen. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk wordt een beeld geschetst hoe gemeenten, provincies en woningcorporaties aan de slag kunnen met breedband. De handreiking ondersteunt gemeenten en provincies daarbij bij het vinden van de juiste balans tussen overheidsingrijpen en marktwerking. Eén van de voorbeelden is het onlangs nog door de Europese Commissie geprezen Amsterdamse model waarbij de lokale overheid met marktpartijen samen zorgt voor een nieuw netwerk waar ook derde partijen toegang toe hebben.
Meer informatie;
Zie voor meer informatie de concept-handreiking. Deze bestaat uit drie documenten. Tot en met 30 oktober kunnen geinteresserde marktpartijen en overheden reageren op de concept-handreiking. Daarna wordt de handreiking definitief gepubliceerd op internet en is het beschikbaar als 'tool' voor mede overheden om te gebruiken in de praktijk.
- Marktpartijen en overheden met vragen of opmerkingen kunnen contact opnemen met Claire Wannee (070-3798122) of kunnen reageren via: handreikingbreedband@minez.nl.
- Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, woordvoerder Ministerie van Economische Zaken, T 070-3796464, M 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl