Persconferentie na de ministerraad van 16 oktober 2009
Minister-president Balkenende gaat na de ministerraad in op het besluit om de AOW-leeftijd te verhogen tot 67 jaar en op zijn voorgenomen bezoek aan Singapore en Japan volgende week.
Goedemiddag. We zijn vanochtend wat eerder gestart. We hebben vandaag de nodige zaken te bespreken gehad. En uiteraard hebben we stil gestaan bij het onderwerp AOW. U weet dat wij eerder dit jaar als coalitie en ook als kabinet het besluit hebben genomen om te kiezen voor de 67 jaar. U weet ook dat de Sociaal Economische Raad in de gelegenheid is gesteld om te komen met een alternatief. En de achtergrond van dit alles was helder. We hebben te maken met sterk verslechterende overheidsfinanciën. We hebben te maken met het belang van arbeidsparticipatie en het versterken en het benutten van menselijk talent, met de problematiek van de pensioenfondsen. Eigenlijk allemaal redenen die een rol hebben gespeeld toen wij spraken over de 67. Toen bleek dat de Sociaal Economische Raad niet tot een eensluidend oordeel is gekomen stond uiteraard de vraag centraal wat wij als kabinet zouden gaan doen. En we hebben uiteraard weer terug gegrepen op wat wij eerder dit jaar naar voren hebben gebracht. Dat was het punt dat vandaag aan de orde was.
U weet dat de afgelopen dagen is gesproken tussen de bewindslieden van Sociale Zaken en de fractievoorzitters, omdat het natuurlijk ook raakt aan de afspraak die we eerder als coalitie hebben gemaakt. Vandaag hebben we opnieuw bij dit alles stilgestaan in het kabinet. Maar we hebben vandaag ook uiteraard de knoop doorgehakt, we hebben het besluit genomen. En dat zal straks worden toegelicht door de minister van Sociale Zaken en de staatssecretaris in Nieuwspoort. Een besluit - u kent een aantal parameters al - dat te maken heeft met de keuze voor de 67. Het heeft te maken met de introductie van het systeem, dat gaat in twee tranches. In 2020 en in 2025. Een regeling voor zware beroepen. Echt al die elementen die steeds een belangrijke rol hebben gespeeld in het debat zoals dat de afgelopen maanden zich heeft voltrokken. We hebben het besluit genomen, een belangrijke stap is vandaag gezet.
Uiteraard gaan de stukken naar de Raad van State. We zullen nu ook het parlementair traject straks ingaan. Eerst de Tweede Kamer, dan de Eerste Kamer en dan gebeurt er wel iets heel erg belangrijks. Het is ook van belang om nog eens te onderlijnen dat wij te maken hebben met een verandering in het stelsel van de AOW. En u weet ook dat dit niet behoorde tot wat we hebben afgesproken in het coalitieakkoord. We hebben het noodzakelijk geacht om te kiezen voor deze maatregelen. En daar waren goede gronden voor. Ik heb ze zoeven uiteengezet. En het is ook van belang dat mensen over hun eigen schaduw heen springen. Het is van belang dat iedereen ook ziet waarom zo'n maatregel noodzakelijk is voor de toekomst van Nederland. Want het gaat niet alleen om de houdbaarheid van overheidsfinanciën. En het gaat ook om de vraag van hoe je op termijn ook andere zaken als collectieve voorzieningen overeind kunt houden. Dus dit is een onderdeel van toekomst georiënteerd beleid. Om die reden hebben we vandaag deze knoop met elkaar doorgehakt. En ik ben blij dat we op deze manier ook het besluit konden nemen. Ik heb u vorige week aangegeven dat wij vandaag ook een besluit zouden nemen en dat is ook gebeurd. Dat is één ding wat ik vandaag zou willen noemen. Het was een heel belangrijk agendapunt uiteraard, dat kunt u zich voorstellen.
En een tweede punt dat ik zou willen noemen, dat is de reis die komende woensdag gaat beginnen, naar Singapore en Japan. Dat doe ik samen met minister Plasterk van OCW en minister Van der Hoeven van Economische Zaken, dat is een reis van het Innovatieplatform. En dat zal een reis zijn die in het teken staat van het versterken van de samenwerking op economisch, politiek en maatschappelijk gebied. Het zal gaan over de versterking van investeringen over en weer. En om van elkaar te leren op het gebied van hoe krijg je de innovatie versterkt. Dat zijn de vragen die met name te maken hebben met de activiteiten van ons Innovatieplatform. U weet, ik ben daar voorzitter van. En daarnaast heb ik ook de officiële bezoeken in Singapore en Japan, dus met de president en de premier van Singapore en met de keizer en de premier van Japan. De nieuwe premier van Japan heb ik al ontmoet in New York ter gelegenheid van de receptie van president Obama, daar hebben we al langere tijd elkaar kunnen spreken. Maar het is ook goed dat wij het gesprek dan in Japan, maar ook in Singapore kunnen voortzetten. Kortom, een buitengewoon drukke maar ik denk ook erg interessante en relevante reis.