Honderden miljoenen per jaar door economische diplomatie
Honderden miljoenen per jaar door economische diplomatie
Economische diplomatie levert Nederland jaarlijks honderd tot tweehonderd miljoen euro op. Het is daarmee van de meest effectieve instrumenten in de promotie van Nederlandse handel en voor bedrijven in het buitenland.
Dat zei staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) op vrijdag 16 oktober 2009 tijdens de Clingendael Conferentie over Economische Diplomatie na 2010. Volgens Heemskerk wordt economische diplomatie steeds belangrijker. "Het zwaartepunt in de economische machtsverhouding verschuift steeds meer naar Azië. Daar bevinden zich belangrijke opkomende economieën zoals China en India waar de overheid een belangrijke rol speelt bij economische beslissingen," aldus Heemskerk. "Daarnaast zijn Westerse overheden tijdens deze economische crisis een steeds grotere rol gaan spelen in de economie om een nog diepere recessie te voorkomen. Ook grijpen ze in de internationale handel in door hun strijd tegen protectionisme. Verder vereist de klimaatcrisis meer overheidsingrijpen. De rol van regeringen in de economie wordt daarmee steeds groter en de rol van economische diplomatie van steeds groter belang."
Heemskerk lichtte tijdens zijn toespraak het belang van economische diplomatie voor Nederland toe aan de hand van zijn eigen werkzaamheden tijdens economische missies. "Het lijkt paradoxaal dat ondersteuning van de Nederlandse regering juist nodig is in sectoren waarin Nederland sterk is, zoals de ontwikkeling van havens, watermanagement, duurzame energie en de medische sector. Maar dit zijn juist de sectoren waarin overheden dominant aanwezig zijn en die ook in de opkomende economieën steeds belangrijker worden. Willen we onze voorsprong in deze sectoren behouden, dan zal de Nederlandse regering zich daar sterk voor moeten blijven maken."
Heemskerk leidde in de afgelopen twee jaar 25 grote economische missies naar onder meer Brazilië, China, India, Rusland en Vietnam. Tijdens de conferentie benadrukte hij echter dat niet alleen hij zich als staatssecretaris voor Buitenlandse Handel sterk maakt voor Nederlandse bedrijven in het buitenland. "Van premier tot ambassadeur zet de Nederlandse overheid zich in om onze bedrijven te ondersteunen. Op het ministerie van Economische Zaken is een speciaal Crash Team dat zich inzet voor bedrijven die aanlopen tegen oneerlijke handelspraktijken. Via internationale organisaties als de OESO, WTO, de EU en de G20 zet deze regering zich in zodat onze bedrijven zich ook in de toekomst kunnen blijven onderscheiden in het buitenland. Met bijvoorbeeld de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) willen wij ook buitenlandse investeringen naar Nederland lokken, want die leveren binnenlandse banen op."
Meer informatie:
Ruud Stevens, woordvoerder staatssecretaris Heemskerk, +31 6 461 52 406, r.p.stevens@minez.nl.