Historische archieven teruggegeven aan Suriname
Nederland geeft 800 meter historisch archief terug aan Suriname. Minister Plasterk, staatssecretaris Timmermans en de Surinaamse minister Hassankhan van Binnenlandse Zaken hebben vandaag een daar toe strekkende verklaring ondertekend.
De bewindspersonen bekrachtigen daarmee dat het historische archief in de komende zeven jaar terugkeert naar Suriname. De stukken vertellen het verhaal van een relatie die ruim drie eeuwen duurde. Zo bevat het stukken over de troepenmacht in Suriname, het slavernijverleden en volkstellingen.
De documenten werden in 1916, 1930, 1975 en 1977 verscheept naar het Nationaal Archief in Den Haag. Door de lange bewaring onder tropische omstandigheden was de fysieke conditie van het materiaal ernstig achteruitgegaan. Vocht, verzuring, inktvraat en insecten hebben de stukken aangetast. Uit een schade-inventarisatie blijkt dat ongeveer 30 procent van de archiefstukken zodanig beschadigd is dat regulier gebruik niet mogelijk is.
De komende jaren gaat het Nationaal Archief alle 802 meter digitaliseren en waar nodig conserveren. Zo blijft alle informatie in Nederland beschikbaar voor onderzoek en kan het kwetsbare materiaal in Suriname worden ontzien.
In voorjaar 2010 opent het hypermoderne Nationaal Archief van Suriname zijn deuren. Het nieuwe onderkomen voldoet aan de allernieuwste standaarden en maakt het - tezamen met goed getraind personeel en moderne archiefwetgeving - mogelijk om de stukken goed te beheren.
Beide nationale archieven zijn van mening dat de Surinaamse archieven gemeenschappelijk erfgoed zijn. Daarom blijft de informatie in beide landen beschikbaar. De originelen gaan naar hun nieuwe onderkomen in Suriname, terwijl in Nederland en Suriname digitale kopieën beschikbaar zijn.