Toespraak staatssecretaris Albayrak bij opening Tuchtrecht.nl

Dames en heren,

Fijn dat u er allemaal bent, niet virtueel, maar in levende lijve.

Ik dank de heren van den Hoogen en Huls voor hun boeiende bijdragen. De heer Huls noemde het proces van uniformering van het tuchtrecht zojuist een processie van Echternach. Daarmee doelde hij op de wijze waarop de processie vóór 1947 verliep: drie stappen vooruit, twee terug. Sindsdien verloopt de optocht op heel andere wijze. De deelnemers zijn aan elkaar vastgemaakt met zakdoeken en springen in de maat naar voren op hun linker- en rechtervoet.

Als we het project voor tuchtrecht.nl vergelijken met de processie van Echternach, hebben we het wat mij betreft over deze nieuwe processie, de zogeheten Dansprocessie.

Het Ministerie van Justitie, het Ministerie van BZK, de Raad voor de rechtspraak en de tuchtcolleges zijn in goede harmonie met elkaar opgetrokken.

En we zijn niet van plan om nog stappen terug te zetten. Vanaf vandaag gaat de site in de lucht!

Wie tot voor kort een tuchtrechtelijke uitspraak zocht van een college, moest daar goed zijn best voor doen: een bibliotheek bezoeken, de juiste jaargang en uitgave vinden van het vakblad waarin de uitspraak was gepubliceerd. Dat kon zijn het Notariaat Magazine, het weekblad voor Privaatrecht, Notariaat en Registratie, het blad Executief, het Advocatenblad, het Medisch Contact, het Tijdschrift voor Gezondheidsrecht, de Staatscourant en zo kan nog wel even doorgaan.

Ook waren er tuchtcolleges die al een begin hadden gemaakt met de publicatie van uitspraken op het internet. De kans was aanzienlijk dat je, na een dagje in de bibliotheek te zijn geweest, nog steeds je tuchtrechtelijke uitspraak niet had.

Dat was – zeker gelet op de huidige mogelijkheden van het Internet – een zeer onbevredigende situatie. Tegenwoordig moeten we ervan uitgaan dat een uitspraak pas echt openbaar is als hij voor iedereen beschikbaar is en op eenvoudige wijze op te vragen.

In de reactie op het rapport van de heer Huls heeft het kabinet daarom aangegeven te streven naar meer eenheid en openheid van de Nederlandse tuchtrechtspraak. Alle uitspraken van wettelijke, niet-hiërarchische tuchtcolleges dienden via een centrale website beschikbaar te zijn.

Ik moet eerlijk bekennen dat het kabinet destijds ervan op de hoogte was dat ambtenaren van het Ministerie van Justitie al bezig waren met het opzetten deze website. Maar gezegd is altijd makkelijker dan gedaan. Dat weten degenen met ervaring in ICT-projecten en het samenwerken van ministeries met onafhankelijke instanties, zoals de tuchtcolleges.

Samenwerking vraagt vertrouwen en de bereidheid om te luisteren, samen op te trekken en problemen op te lossen. Dan kunnen zelfs in een complexe bestuurlijke omgeving als die van de overheid, mooie dingen tot stand komen. Dat is hier gelukt. De website Tuchtrecht.nl beschouw ik als een schoolvoorbeeld van een geslaagde projectmatige aanpak binnen de justitiële keten.

Ik wil de projectorganisatie en alle betrokkenen, niet in de laatste plaats de tuchtrechtelijke colleges zelf, van harte feliciteren met dit mooie resultaat.

Tuchtrecht.nl voorziet in de mogelijkheid om op één plek, zeven dagen per week, alle tuchtrechtelijke uitspraken beschikbaar en doorzoekbaar te maken. Verschillende soorten tuchtrechtelijke uitspraken zijn met één zoekopdracht opvraagbaar. Net als bij de website Rechtspraak.nl, hebben alle tuchtrechterlijke uitspraken een uniek LJN-nummer. Ook Europees gezien is Nederland in dit opzicht een voorbeeld.

Deze toegankelijke publicatie van uitspraken zorgt voor harmonisatie van tuchtrecht. Colleges kunnen op eenvoudig wijze kennis nemen en leren van elkaars uitspraken. Daarnaast heeft het een zekere normerende werking. Het bevordert het vertrouwen van burgers en versterkt de positie van potentiële klagers. Kortom, iedereen profiteert.

De opening van de website tuchtrecht.nl is de eerste stap op weg naar een beter toegankelijk tuchtrecht in Nederland. Maar we zijn er nog niet helemaal. Zoals u zult zien, is de database nog gedeeltelijk gevuld.

Verschillende tuchtcolleges zijn hier nog druk mee bezig. Toch zijn we goed op weg. Ik dank de tuchtcolleges die hun best hebben gedaan voor vandaag een substantieel aantal uitspraken op de site te publiceren.

Overigens zijn nog niet alle tuchtcolleges vertegenwoordigd op de website. Ik nodig hen van harte uit die stap alsnog te zetten. U krijgt alle steun, opleiding en hulp die u daarbij nodig heeft.

Dames en heren,

We gaan over tot de officiële opening van tuchtrecht.nl. Ik hoop dit het begin is van een lange Dansprocessie.

Over enkele jaren zullen we ons er wellicht over verbazen dat deze website pas in 2009 tot stand kwam.

En dat we in deze moderne tijd van twitter, I-phones en msn nog naar de bibliotheek moesten voor tuchtrechtelijke uitspraken. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we heel trots zijn dat de site in de lucht gaat.