Veroordeling in buitenland telt mee bij hoogte straf
Officieren van justitie en rechters kunnen straks zwaardere straffen eisen respectievelijk opleggen als een verdachte al eerder in een EU-land onherroepelijk veroordeeld is. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie dat binnenkort in het kabinet wordt besproken. De maatregel stelt rechters en openbaar ministerie beter in staat rekening te houden met het gehele strafrechtelijke verleden van de verdachte.
Nu kan een verdachte als hij voor een soortgelijk delict eerder in Nederland is veroordeeld een hogere straf krijgen dan de maximum gevangenisstraf die op dat misdrijf staat. Straks geldt dat diezelfde verhoging van de maximumstraf ook mogelijk is bij een vroegere veroordeling voor een zelfde soort feit in een andere EU-lidstaat. De rechter behoudt daarbij zijn beoordelingsvrijheid. Hij is niet verplicht gevolgen te verbinden aan die veroordeling.
Minister Hirsch Ballin vindt dat de regeling, die voortvloeit uit een Europees kaderbesluit van juli 2008 van de Raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, past in de ontwikkeling van de Europese Unie. Vrij verkeer van personen vergemakkelijkt het reizen, werken en wonen in een andere lidstaat, en daarmee neemt ook de kans toe op een veroordeling in het buitenland. Daarnaast volgt uit het binnen de EU geldende beginsel van wederzijdse erkenning van vonnissen dat veroordelingen in beginsel aan elkaar gelijkwaardig zijn en vergelijkbare rechtskracht moeten hebben. De maatregel om ook zwaarder te kunnen straffen na een eerdere veroordeling uit een andere EU-lidstaat, sluit daarbij aan.