27 ondernemende onderwijsnetwerken van start
Ambachtelijk ondernemen stimuleren, een internationaal business college programma of leerling-hoveniers die een cursus ondernemerschap, presentatie en verkooptechniek volgen, slechts enkele voorbeelden uit de 27 projecten die subsidie gaan ontvangen vanuit de subsidieregeling Onderwijs Netwerk Ondernemen. Deze gezamenlijke regeling van de ministeries van EZ, OCW en LNV heeft als doel om ondernemen binnen het onderwijs te stimuleren.
Een van de projecten die subsidie gaat ontvangen is het project 'Ambachtelijk Ondernemen in Skarsterlan'. De gemeente Skarsterlan (Friesland) profileert zich als een ambachtengemeente en de stad Joure staat bekend om haar ambachtelijke ondernemers.
In dit project werken acht basisscholen, twee scholen uit het voortgezet onderwijs (vo), het museum Joure, diverse ambachtslieden en partijen als Jonge Ondernemen, het Hoofdbedrijfschap Ambachten en de Kamer van Koophandel samen. Leerlingen gaan i.s.m. het platform Jong Ondernemen en ondernemers uit de regio ondernemingen opzetten. Ze nemen ook deel aan excursies naar de werkplaatsen van verschillende ambachtelijke ondernemers en het museum Joure. Daarnaast geven de ondernemers workshops waarbij naast de leerlingen ook docenten en management van de scholen wordt betrokken. De leerlingen van de vo-scholen zullen snuffelstages gaan volgen in het kader van ambachtelijk ondernemen. Dit kan zijn bij een ambachtelijke ondernemer of bij een basisschool als assistentie bij het project.
Doel van het netwerk is om het ambachtelijk ondernemen op scholen onder de aandacht te brengen, scholen stimuleren om zelf ambachtelijk te gaan ondernemen, en tot slot ondernemen als ambacht te promoten.
Onderwijs Netwerk Ondernemen (ONO)
De ONO is in april gelanceerd en heeft als doelstelling het stimuleren van ondernemen binnen het onderwijs en het vergroten van een ondernemende houding bij leerlingen, studenten, docenten en management. De subsidieregeling helpt scholen een netwerk op te richten van onderwijsinstellingen en bedrijfsleven. Een netwerk verankert het 'leren ondernemen' binnen de onderwijsinstellingen, wisselt kennis uit en profileert het netwerk in de regio.
Een subsidie kon alleen worden aangevraagd door een samenwerkingsverband van tenminste vier deelnemers, waaronder minimaal twee onderwijsinstellingen en minimaal één ondernemer. Het budget voor 2009 was vier miljoen euro.
SenterNovem
Projectvoorstellen konden worden ingediend bij SenterNovem, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. Van de 27 gehonoreerde projecten zijn er zeven afkomstig uit het primair onderwijs, negen uit het voortgezet onderwijs en elf uit het middelbare beroepsonderwijs. Gemiddeld kregen de projecten 150.000 euro aan subsidie.
Het is de bedoeling om de regeling in 2010 opnieuw open te stellen zodat er weer voorstellen kunnen worden ingediend. Wanneer dit zal zijn is nu nog onbekend.
Meer informatie is te vinden op www.onderwijsonderneemt.nl.