Medisch advies en rechtsbijstand in de verbeterde asielprocedure
Staatssecretaris Albayrak van Justitie zal in de verbeterde asielprocedure meer rekening gaan houden met de medische problematiek van asielzoekers.
Dat betekent niet dat er meer asielzoekers op medische gronden een vergunning zullen krijgen, maar dat eerder naar medische problematiek zal worden gekeken. Hiermee worden herhaalde aanvragen op medische gronden voorkomen en krijgen asielzoekers die dat nodig hebben de juiste zorg. In het medische advies besteedt zij speciale aandacht aan het voorkomen van vrouwelijke genitale verminking. Daarnaast maakt de staatssecretaris het mogelijk dat een asielzoeker tijdens de asielprocedure wordt bijgestaan door één advocaat, in de algemene asielprocedure voor de duur van gemiddeld acht uur. Dat schrijft de staatssecretaris vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
De inzet van dit kabinet is om daar waar sprake is van vreemdelingrechtelijk relevante medische problematiek deze zo snel mogelijk aan de orde te laten komen en te toetsen aan de betreffende vreemdelingrechtelijke kaders. Dit betekent niet dat méér vreemdelingen op medische gronden verblijf in Nederland zullen krijgen; het inhoudelijk toetsingskader blijft identiek aan het huidige. Het betekent wél dat er al in de asielprocedure meer rekening zal worden gehouden met medische problematiek van asielzoekers.
Een beroep op verblijf in Nederland op medische gronden zal niet pas ná de asielprocedure worden beoordeeld, maar in een zo vroeg mogelijk stadium, zoveel mogelijk parallel aan de asielprocedure. Daardoor zullen minder vreemdelingen (ex-asielzoekers) met medische problematiek op straat komen te staan na de afwijzing van hun asielverzoek, terwijl er een aanvraag tot verblijf op medische gronden in behandeling is. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het tegengaan van herhaalde en/of vervolgaanvragen en van de problematiek van rechtmatig verblijvende vreemdelingen zonder opvang. Vroegtijdige signalering en opvolging van medische problematiek is daarmee in het belang van de vreemdeling én de overheid én de Nederlandse samenleving.