Maatwerk bij toezicht op kwaliteit kinderopvang in 2010
Er gaat het één en ander veranderen in het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang.
De uitbreiding van werkzaamheden voor gemeenten en GGD'en door de invoering van het toezicht op de kwaliteit van de gastouderopvang per 1 januari a.s. is aanleiding voor maatwerk voor het toezicht bij dagopvang en buitenschoolse opvang in 2010. Onlangs hebben staatssecretaris Dijksma van OCW en de bestuurders van VNG, GGD Nederland en Inspectie van het Onderwijs concrete afspraken gemaakt om middelen en personeel zo efficiënt mogelijk in te zetten voor het toezicht in de kinderopvang volgend jaar. Belangrijk uitgangspunt voor 2010 is alle kinderopvanglocaties goed in het systeem van toezicht te hebben.
Om de uitbreiding van werkzaamheden voor gemeenten en GGD'en mogelijk te maken heeft OCW voor 2010 10 miljoen extra in het gemeentefonds beschikbaar gesteld. Daarnaast bereiden gemeenten en GGD'en zich voor op de uitbreiding van taken. Zo worden bijvoorbeeld extra inspecteurs aangesteld.
Inspectie gastouderopvang
In 2010 krijgen alle gastouders een bezoek van één uur op de opvanglocatie waarbij getoetst wordt of de opvang in een gezonde en veilige omgeving plaatsvindt, of het aantal opgevangen kinderen voldoet aan de normen en of de gastouders op pedagogisch vlak verantwoord met kinderen omgaan. Verder moeten zij voldoen aan de gestelde deskundigheidseisen, in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag en een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan kinderen van het Oranje Kruis. De gastouderbureaus hebben in 2010 te maken met de jaarlijkse reguliere inspectie.
Inspectie dagopvang en buitenschoolse opvang
Er is afgesproken dat in 2010 de nadruk ligt bij kindercentra die in 2009 niet voldoende scoorden op de belangrijkste kwaliteitseisen. Deze centra krijgen een onaangekondigde inspectie op die zaken die het meest direct bijdragen aan de kwaliteit van de kinderopvang. Een onaangekondigde inspectie levert een realistischer beeld op van de dagelijkse praktijk. Het toezicht vindt plaats op basis van de speerpunten uit het in september 2009 ingevoerde model voor risicogestuurd toezicht. Belangrijke aspecten zijn bijvoorbeeld toetsing van de pedagogische kwaliteit, en controle of het maximaal aantal kinderen per leidster (beroepskracht-kind ratio) niet wordt overschreden. Indien de praktijk daartoe aanleiding geeft, kan een houder alsnog te maken krijgen met toepassing van het volledige toetsingskader en handhavingsregime.