Criteria gengewassen voor duurzame landbouw opgesteld
De Commissie Genetische Modificatie (COGEM) heeft sociaal-economische aspecten van gentech-landbouw op een rij gezet. Minister Cramer nam het COGEM-rapport woensdag 7 oktober in ontvangst. Ze zal op basis van het rapport een voorstel doen in de Europese Unie hoe hiermee om te gaan.
Minister Cramer had gevraagd om het rapport vanwege de Europese discussie over genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) die mede op haar initiatief in Europa loopt.
De Europese besluitvorming over gengewassen zit vast. De sociaal-economische vraagstukken spelen een belangrijke rol in het maatschappelijke debat over dit onderwerp. Maar ze worden nog niet meegenomen in de Europese besluitvorming. Op dit moment gaat het vooral om de veiligheid bij besluitvorming. Terwijl de achterliggende sociaal-economische motieven wel een belangrijke rol spelen voor hoe milieuministers tegen gengewassen aankijken.
Discussie doorbreken
Dat maakt de discussie erover in de Eu onzuiver, wat de besluitvorming bemoeilijkt. Cramer wil deze patstelling doorbreken. Daarvoor moeten alle argumenten boven tafel komen; het rapport van COGEM maakt die inzichtelijk.
9 thema's
COGEM formuleerde 9 thema’s met ieder eigen voorwaarden voor duurzamere gentech-landbouw. De thema’s zijn:
- maatschappelijk nut
- welvaart en economie
- cultuurwaarden
- welzijn en gezondheid
- (lokale) voedselvoorziening
- keuzevrijheid
- veiligheid
- biodiversiteit
- milieukwaliteit
3 thema's voor Europa van belang
Voor beoordeling van gengewassen uit Europese landen zijn alleen de eerste 3 thema’s belangrijk. Deze spelen op dit moment geen rol bij de beoordeling van gengewassen in Europa. Voor de andere 6 thema's bestaan in Europa al wetten en regels.
Import teelt
Voor beoordeling van geïmporteerde teelt van buiten Europa zijn alle 9 thema’s van belang. Maar volgens COGEM is het lastig om hiervoor criteria op te stellen, omdat buiten Europa andere wetten, regels en culturele waarden gelden.
Standpunt kabinet
Minister Cramer stuurt in december 2009 een standpunt over sociaal-economische aspecten van gengewassen naar de Tweede Kamer. Daarin staat dan ook een reactie op het rapport van de COGEM. 1 januari gaat er een standpunt van Nederland naar de Europese Commissie over dit onderwerp. Ook daarbij zal het rapport van de COGEM een belangrijke rol spelen.
- COGEM komt met sociaal-economische criteria voor gg-gewassen (Cogem.nl)
U kunt via deze link ook het rapport van COGEM downloaden.