JSF-programma ligt op schema
Het JSF-programma ligt volledig op schema en ook over de prijs hoeft Nederland niet wakker te liggen. Met die boodschap kwamen topman Tom Burbage van Lockheed Martin en generaal-majoor C.D. Moore, de opvolgend directeur van het F-35 Lightning-II programma in Arlington, deze week naar ons land.
Tijdens een briefing in Den Haag stelden zij dat het in principe ook niet veel uitmaakt hoeveel toestellen de Koninklijke Luchtmacht zal afnemen. “Nederland is een belangrijke partner, ook waar het de industrie betreft, en dat zal neem ik aan zo blijven”, zei Burbage. De prijs logt volgens generaal Moore “hoog in de 40 miljoen.”
De eerste testtoestellen vliegen al enkele jaren en die hebben volgens Moore geprofiteerd van het F-22 programma. Als voormalig vlieger op de F-16 en testpiloot van de Raptor is Moore toch verrast door de snelheid waarmee de F-35 wordt ontwikkeld. “Er zijn nauwelijks problemen en zeker geen grote. Dat heeft te maken met al het voorwerk dat al is gedaan”, stelt hij.
Daarbij is ook de Nederlandse industrie nadrukkelijk betrokken. Dinsdagmorgen werd bekend dat Stork Fokker weer een grote order heeft binnengehaald voor de productie van onderdelen voor de JSF. Het bedrijf gaat ook de vleugelonderdelen leveren voor de besturing van de Lightning-II. De eerste 5 jaar levert dat zeker 100 man werk en zo’n 140 miljoen euro omzet. Als Nederland partner in het programma blijft kan dat oplopen tot een miljard dollar. Ook tientallen toeleveringsbedrijven profiteren mee, wat nog eens 200 banen kan opleveren.