Werkgroepen brede heroverwegingen ingesteld
Het kabinet heeft de werkgroepen voor de heroverwegingen op twintig beleidsthema's ingesteld. De heroverwegingen maken onderdeel uit van het kabinetsbeleid om de financiële en economische crisis het hoofd te bieden.
Het kabinet heeft de werkgroepen voor de heroverwegingen ingesteld. De brede heroverwegingen hebben tot doel om de politieke besluitvorming over de weg naar herstel grondig voor te bereiden. Ook de namen van de voorzitters zijn bekend gemaakt. Zoals aangekondigd in de Miljoenennota richten de heroverwegingen zich op 20 beleidsthema's.
De werkgroepen krijgen de opdracht deze te analyseren en concrete beleidsalternatieven te ontwikkelen voor de toekomst. Daarbij zullen zij minstens één variant moeten ontwikkelen waarbij een besparing kan worden geboekt van 20 procent. De varianten kunnen in potentie een bedrag van in totaal 35 miljard euro opleveren. Dit staat in de brief van minister-president Balkenende en de vice-minister-presidenten Bos en Rouvoet aan de Tweede Kamer.
De heroverwegingen maken onderdeel uit van het kabinetsbeleid om de financiële en economische crisis het hoofd te bieden. Bijdragen aan economisch herstel is de eerste opgave waar het kabinet voor stond en staat. De tweede fundamentele opgave is de weg naar herstel van de overheidsfinanciën. Door de financiële en economische crisis zijn de overheidsfinanciën uit het lood geslagen. De feitelijke verarming van Nederland gedurende de recessie maakt deze heroverweging onvermijdelijk en uitdagend. Samen werken aan een slimmer, socialer, schoner, solide en solidair Nederland is daarbij het ambitieuze perspectief.
"Indien we met elkaar de kwaliteit en toegankelijkheid van collectieve voorzieningen zoveel mogelijk willen behouden, dan zijn fundamentele keuzes onvermijdelijk. De kaasschaaf biedt geen uitkomst. (...) Een zorgvuldige voorbereiding en afweging is daarom vereist om tot goed onderbouwde besluiten te komen," schrijft het kabinet in de brief aan de Tweede Kamer. De brede heroverwegingen hebben tot doel om deze keuzes gedegen en grondig voor te bereiden.
De werkgroepen worden voorgezeten door (oud-)topambtenaren. Naast ambtenaren van betrokken vakdepartementen zullen ook externe deskundigen betrekken bij de werkgroepen. In hun analyse en voorstellen zijn zij niet gebonden aan bestaande wetgeving, het coalitieakkoord, kabinetsafspraken, departementale begrenzingen of ministerieel beleid. De werkgroepen krijgen de opdracht om alle relevante informatie en analyses neer te leggen om zo tot een gewogen politieke besluitvorming te komen, zonder daarop een voorschot te nemen. Hun werkzaamheden starten zo spoedig mogelijk. De rapporten moeten in het begin van het tweede kwartaal van 2010 zijn afgerond.
De rapporten van de werkgroepen zullen aan de Tweede Kamer worden aangeboden. De besluitvorming over de rapporten en de voorgestelde beleidsvarianten is aan kabinet en parlement. Voor het debat over de Voorjaarsnota (voorjaar 2010) zal het kabinet aangeven welke afwegingen het mede op basis van de rapporten heeft gemaakt.
De thema's, de taakopdrachten aan de werkgroepen, de budgettaire afbakening en de samenstelling van de werkgroepen (inclusief de voorzitters) zijn als bijlagen toegevoegd aan de brief aan de Tweede Kamer.
Documenten
-
Werkgroepen heroverwegingen ingesteld
Het kabinet heeft de werkgroepen ingesteld voor de heroverwegingen op twintig beleidsthema's. Zij gaan deze thema's analyseren...
-
Brief aan Tweede Kamer over brede heroverwegingen kabinet
Minister-president Balkenende en de vice-minister-presidenten Bos en Rouvoet hebben de Tweede Kamer geïnformeerd over de...