Banken kunnen zelf uitstel van aflossing bieden bij borgstellingskredieten
Kennelijk zijn nog niet alle banken volledig op de hoogte van de spelregels rondom de garanties die de overheid kan verlenen op de leningen die de banken aan ondernemers verstrekken.
Vrijdag 2 oktober 2009 stond in de Volkskrant op pagina 9 een artikel onder de kop 'Nu is het genoeg. Ik ga op oorlogspad'. Daarin werd aandacht besteed aan de ervaringen van de ondernemer Arno Limpens. Hij had een lening lopen bij Fortis Bank waarvoor borgstelling door Economische Zaken was verleend. Hij had de bank gevraagd om een tijdelijke opschorting van de aflossing onder doorbetaling van de rente. In een reactie bij het artikel liet een woordvoerder van Fortis weten dat de bank niet akkoord kon gaan met uitstel van aflossing vanwege de staatsgarantie die op de lening zit. "We kunnen er niet alleen over beslissen, ook de overheid moet instemmen", aldus de woordvoerder tegenover de Volkskrant. Dit is feitelijk onjuist.
Het krediet waarbij de overheid garant staat (de zogenoemde BMKB) kent ruime mogelijkheden om de aflossing op te schorten, waartoe de bank zélf kan beslissen. Alleen melding van de beslissing door de bank aan EZ is al voldoende. De suggestie dat EZ een omvangrijk dossier nodig heeft om tot opschorting van de lening te kunnen besluiten, is daarom onjuist.
Zowel de betrokken ondernemer als de redacteur van de Volkskrant zijn door Fortis verkeerd geïnformeerd. Fortis heeft EZ inmiddels laten weten de gang van zaken te betreuren en heeft op haar website de volgende tekst geplaatst:
"Mededeling aanvraagproces voor uitstel van aflossing krediet met staatsgarantie (correctie)
Op vrijdag 2 oktober heeft u in de Volkskrant een artikel kunnen lezen waarin een ondernemer zijn onvrede uitte over de duur van het aanvraagproces om zijn kredietaflossing uit te stellen.
In een reactie op dit artikel heeft Fortis Bank Nederland per abuis de journalist van onjuiste
informatie voorzien. Doordat het bij deze ondernemer een krediet betreft met staatsgarantie,
is aangegeven dat de duur van het proces wordt beïnvloed door het feit dat de overheid dient
mee te beslissen. Dit is niet juist; de overheid hoeft bij een krediet met staatsgarantie niet mee
te beslissen over het eventuele uitstel van aflossing. Fortis Bank Nederland betreurt het dat
hierdoor in het artikel een verkeerd beeld is geschetst."
Mede op verzoek van Minister Van der Hoeven zal Fortis contact opnemen met Limpens om de zaak zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen. Naar verwachting zal dat nog deze week het geval zijn.