Overheid en ETS ondernemingen sluiten convenant
Dit is een gezamenlijk persbericht van VNO-NCW en de ministeries van Economische Zaken, van LNV, van VROM en van Financiën.
Dit is een gezamenlijk persbericht van VNO-NCW en de ministeries van Economische Zaken, van LNV, van VROM en van Financiën.
Op 2 oktober 2009 hebben minister Van der Hoeven van Economische Zaken, minister Verburg van LNV, minister Cramer van Ruimte en Milieu en staatssecretaris De Jager van Financiën het MEE -convenant (Meerjarenafspraak Energie-efficiënte ETS-ondernemingen) met VNO-NCW en de brancheorganisaties van de suiker-, chemische, metaal-, papier-, glas- bier- en petroleumindustrie ondertekend. Het gaat om grote energie intensieve bedrijven die onder het CO2-emissiehandelsysteem (ETS) vallen. Dit convenant is een voortzetting van het lopende benchmarkconvenant, dat eveneens gericht was op het verbeteren van de energie-efficiency.
De belangrijkste afspraken luiden:
o ETS-ondernemingen nemen de verplichting op zich om energie-efficiëntieplannen op te stellen en uit te voeren.
o Branche-organisaties en ETS-ondernemingen stellen een routekaart op voor hun sector. Deze biedt inzicht in kansen voor de lange termijn en is gericht op innovatieve trajecten voor energie-efficiencyverbeteringen.
o De rijksoverheid faciliteert, via uitvoeringsorganisatie SenterNovem, bedrijven en branche-organisaties. SenterNovem kan ondersteuning verlenen bij het opstellen van energie-efficiencyplannen. Daarnaast toetst zij de plannen. Ook wordt ondersteuning geboden bij de jaarlijkse monitoring en het opstellen van de routekaart.
Met de ondertekening van dit convenant is het sectorakkoord Industrie van het werkprogramma Schoon & Zuinig nu ingevuld. Het akkoord bevat verschillende onderdelen. Op 1 juli 2008 is de Meerjarenafspraak 3 (MJA3) ondertekend met de niet ETS (Emissions Trading System) plichtige industrie. Ook is er via het Energiecentrum midden- en kleinbedrijf een intensivering van energiebesparing in het midden- en kleinbedrijf in gang gezet.