Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over Acura Medisch Centrum in Weert
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
CZ-K-U-2947608
Datum 1 oktober 2009
Betreft Kamervragen
Geachte voorzitter,
Hierbij zend ik u, mede namens de Minister van Justitie, de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over Acura Medisch Centrum in Weert (29 juli 2009).
Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. A. Klink
Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Gerven over Acura Medisch Centrum in Weert.
(29 juli 2009)
Vraag 1
Wat is uw reactie op het feit dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geen reden ziet voor sluiting van het Acura Medisch Centrum te Weert? 1)
De Silhouetkliniek met vestigingen in Breda en Weert heeft er, op aandringen van de IGZ, zelf voor gekozen om te sluiten. De kliniek heeft daarna een doorstart gemaakt onder de naam Acura Medisch Centrum, wederom met vestigingen in Breda en Weert. In de vestiging te Breda worden momenteel alleen botoxinjecties en consulten verricht. Aan de vestiging in Weert heeft de IGZ op 25 maart voor de derde maal een bezoek gebracht. De IGZ heeft toen geconstateerd dat er inmiddels verbeteringen waren aangebracht in de inrichting van deze vestiging. Ook de bedrijfsvoering was op een aantal punten aangepast. Op grond van deze nieuwe situatie is de sluiting opgeheven.
Vraag 2
Is het waar dat nieuwe klachten de IGZ hebben bereikt, nadat de oude Silhouetkliniek gesloten is? Om welke klachten gaat het?
Alle meldingen die door de IGZ zijn ontvangen hebben betrekking op ingrepen die voor de sluiting van de voormalige Silhouetkliniek hebben plaatsgevonden. Aangezien het onderzoek naar deze meldingen nog loopt kan hier momenteel geen verdere informatie over worden gegeven.
Vraag 3
Wat is uw oordeel over het feit dat bij de Silhouetkliniek patiënten een zwijgcontract moesten tekenen bij complicaties? Is daarvan nog sprake bij de nieuwe kliniek Acura Medisch Centrum? 2)
Voor mijn oordeel over het zwijgcontract verwijs ik naar het antwoord op vraag 8 van Kamerlid Sap (2009Z14417).
Zoals aangegeven in mijn antwoord op vraag 2 hebben alle binnengekomen meldingen bij de IGZ betrekking op ingrepen die voor de sluiting van de voormalige Silhouetkliniek hebben plaatsgevonden.
Vraag 4
Heeft de kliniek een externe klachtencommissie zoals de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector voorschrijft?
De IGZ heeft tijdens haar bezoek in februari 2009 geconstateerd dat er geen externe klachtencommissie aanwezig was. De IGZ heeft de kliniek gemaand deze klachtencommissie in te stellen. Inmiddels is het Acura Medisch Centrum aangesloten bij de Klachtencommissie Extramuraal Medisch Specialist.
Vraag 5
Is het waar dat in het Acura Medisch Centrum net als in de Silhouetkliniek nog steeds onjuiste operatietechnieken worden toegepast bij borstvergrotingen? Om welke operatietechnieken gaat het? Wat is het oordeel van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) hierover?
Alle klachten die bij de IGZ zijn binnengekomen hebben betrekking op de periode voor sluiting van de voormalige Silhouetkliniek. Inmiddels zijn in de voormalige Silhouetkliniek de nodige verbeteringen doorgevoerd, is de kliniek meerdere malen bezocht door de IGZ en is besloten dat de sluiting kon worden opgeheven. Er is bij de IGZ op dit moment niets bekend over het toepassen van onjuiste operatietechnieken in het Acura Medisch Centrum.
De NVPC zegt dat een aantal plastisch chirurgen aan het NVPC bestuur heeft gemeld patiënten op hun spreekuur te krijgen die zijn geopereerd door de thoraxchirurg in de voormalige Silhouetkliniek, waarbij technische fouten zijn gemaakt. Volgens deze plastisch chirurgen waren de geplaatste borstprotheses te hoog, te laag of te veel naar de zijkant geplaatst. Om dit te corrigeren is een nieuwe operatie nodig. Naar aanleiding van de media-aandacht heeft een aantal andere patiënten zich bij de NVPC gemeld met vergelijkbare klachten. Tot slot spreekt de NVPC haar zorg uit over het feit dat de thoraxchirurg nu werkzaam is in het Acura Medisch Centrum.
Vraag 6
Is het waar dat de daar werkzame thoraxchirurg bij zijn operaties gebruik maakt van intraveneuze anaesthetica (propofol) zonder dat er een anesthesist bij aanwezig is? Bent u met de NVPC van mening dat dit geen goede kwaliteit van zorg is waarbij met name de veiligheid van de patiënt onvoldoende gewaarborgd is en dat algehele anesthesie de gouden standaard voor deze operatie is? Zo nee, waarom niet?
Ja, hier is gebruik van gemaakt. De wijze van anesthesie is niet het exclusieve domein van de anesthesioloog. Hier geldt dus de vraag of de operateur bevoegd en bekwaam was om deze wijze van anesthesie toe te passen. IGZ zal hier in het onderzoek nog een oordeel over vellen en zonodig daarover de NVPC bevragen.
Vraag 7
Heeft de kliniek een propofolprotocol, zoals de IGZ wenselijk acht bij klinieken die propofol gebruiken? 3)
Dit is bij de IGZ niet bekend. De circulaire waarin IGZ advies uitbrengt over het gebruik van propofol dateert van 27 juli 2009. In de periode waarop de meldingen betrekking hebben waren de wensen van de IGZ over het gebruik van propofol nog niet bekend, waardoor dit ook geen rol speelt in het onderzoek naar de meldingen.
Vraag 8
Is het waar dat deze kliniek behandeling met permanente rimpelvullers, zoals siliconenolie, aanbiedt? Zo ja, wat is hieromtrent uw mening? 4)
Ja. Voor mijn visie omtrent permanente rimpelvullers verwijs ik u naar de kamervragen die u over dit onderwerp gesteld heeft en die op 20 juli 2009 naar de Kamer zijn verzonden (2009Z04794).
Vraag 9
Acht u het denkbaar dat in een regulier ziekenhuis een thoraxchirurg plastisch chirurgische operaties zou mogen uitvoeren? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo nee, is het dan niet een ongerijmdheid dat in privéklinieken de veiligheids- en deskundigheidseisen in de praktijk minder zijn terwijl tegelijkertijd de risico’s groter zijn dan in een regulier ziekenhuis? Welke mogelijkheden heeft u om deze ongerijmdheid op te lossen?
Er is geen verschil in deskundigheidseisen met betrekking tot plastisch chirurgische ingrepen die aan artsen in privéklinieken respectievelijk ziekenhuizen worden gesteld. Die worden in beide gevallen bepaald bij of krachtens de wet BIG. Verwezen zij naar het antwoord op de eerder gestelde vragen 4 en 5 van het Kamerlid Sap (2009Z14417). Het uitvoeren van plastisch chirurgische ingrepen door een thoraxchirurg is, gezien de (deels) afzonderlijke specialistenopleidingen voor cardio-thoracale chirurgie en plastische chirurgie, alleen denkbaar als vooraf is geverifieerd dat de betreffende chirurg door verdere scholing en werkervaring over de bekwaamheid beschikt om die plastisch chirurgische ingrepen te verrichten. De bekwaamheid om een voorbehouden handeling te verrichten is immers een individuele bekwaamheid.
Vraag 10
Overtreedt de kliniek de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst, de Wet individuele Beroepen in de Gezondheidszorg of de Kwaliteitswet Zorginstellingen? Is hier sprake van verantwoorde zorg en zorg die doelmatig, doeltreffend en patiëntgericht is? Zo ja, kunt u dit toelichten?
Vraag 11
Acht u het uit oogpunt van patiëntveiligheid niet wenselijk dat deze kliniek weer direct gesloten wordt? Zo nee, waarom niet?
Zoals eerder aangegeven hebben alle meldingen betrekking op de periode voor de sluiting van de voormalige Silhouetkliniek en dus op de periode voor de opening van het Acura Medisch Centrum. Het IGZ-onderzoek naar een mogelijke overtreding van de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst, de Wet individuele Beroepen in de Gezondheidszorg of de Kwaliteitswet Zorginstellingen in de Silhouetkliniek loopt nog. Het is op dit moment dus nog niet mogelijk om hier uitspraken over te doen.
Vraag 12
Is er tegen deze kliniek aangifte gedaan bij de politie vanwege lichamelijk letsel toegebracht door onoordeelkundig geneeskundig handelen of het schaden van de gezondheid van patiënten? Acht u in deze nog een taak weggelegd voor het Openbaar Ministerie?
Het Openbaar Ministerie is niet bekend met enige aangifte gedaan tegen het Acura Medisch Centrum, dan wel de voormalige Silhouetkliniek, wegens onoordeelkundig geneeskundig handelen met lichamelijk letsel dan wel schade aan de gezondheid als gevolg. Gelet hierop is er op dit moment geen taak voor het Openbaar Ministerie weggelegd.1) De Limburger, 27 juli 2009
2) de Volkskrant, 28 juli 2009
3) IGZ. Circulaire propofol. 28 juli 2009
4) Aanbieding op website Acura Medisch Centrum, 28 juli 2009, onderhands aan bewindspersoon verstrekt
Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Sap (GroenLinks), ingezonden 29 juli 2009 (vraagnummer 2009Z14417)