Opening nieuw gebouw Veilig Verkeer Nederland

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren, beste Karla / mevrouw Peijs,

Het verkeer in ons land is de afgelopen jaren steeds veiliger geworden. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers daalde van bijna 1.100 in 2003 naar 750 vorig jaar.

Ondanks deze verbetering heeft het onderwerp verkeersveiligheid mevrouw Peijs na haar ministerschap niet losgelaten. En dat kan ik mij goed voorstellen. Want ieder slachtoffer is nog steeds één afschuwelijk drama te veel. In 2008 stierven er nog altijd 58 kinderen in het verkeer. Dat is elke week een lege plek in een klaslokaal erbij.

We moeten alles op alles blijven zetten om de aantallen verder terug te dringen. Met ‘we’ bedoel ik alle verkeersdeelnemers, de centrale en decentrale overheden en natuurlijk Veilig Verkeer Nederland.

Ik sluit mij daarom van harte aan bij het manifest dat Veilig Verkeer Nederland zojuist aan mij heeft aangeboden. Het manifest waarmee u alle politieke partijen oproept om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen aandacht te hebben voor verkeersveiligheid.

Ik sluit me bij u aan omdat verkeersveiligheid voor iedereen belangrijk is. Of je nu links bent of rechts, arm of rijk. Of je in de Randstad woont of in Oost-Groningen. Het is voor iedereen even afschuwelijk om gewond te raken in het verkeer. Of om een familielid of vriend te verliezen door een vreselijk ongeluk.

Het manifest spreekt mij aan omdat verkeersveiligheid valt of staat bij de inzet van gemeenten. Gemeenten zijn belangrijk als wegbeheerder op plaatsen met kwetsbare verkeersdeelnemers, bijvoorbeeld in de omgeving van scholen. Gemeenten:

  • Plaatsen stoplichten zodat kinderen veilig kunnen oversteken.
  • Plaatsen rotondes zodat auto’s gedwongen zijn om vaart te minderen.
  • Stellen 30-kilometerzones in.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor fietspaden. Dankzij deze paden is Nederland een veilig fietsland. Maar het is nog niet veilig genoeg. Fietsers zijn nog steeds één van de meest kwetsbare groepen op de weg. Vorig werd het fietsen 181 mensen fataal.

We moeten dus blijven investeren in de veiligheid van fietsers. Veilig fietsen is tijdens ons hele leven belangrijk:

  • Vanaf het moment dat wij als kind wiebelend onze eerste meters maakten en later voor het eerst alleen naar school fietsten.
  • Veiligheid is belangrijk wanneer wij van ons huis naar ons werk fietsen. Of naar een station om daar de trein te nemen. We willen goede fietspaden zodat we tempo kunnen maken zonder steeds te hoeven remmen voor een auto.
  • Maar veiligheid is ook belangrijk als wij straks op onze oude dag naar de bridgeclub fietsen. Nog te veel oudere fietsers vallen over losliggende tegels en boomwortels. Goed onderhoud kan onze ouderen voor een pijnlijke val behoeden.

Dames en heren,

Bij de strijd voor een veilig verkeer blijft VVN voor mijn ministerie een onmisbare partner. VVN heeft aangeboden om intensiever met Verkeer en Waterstaat te gaan samenwerken. Natuurlijk staat mijn ministerie hiervoor open. We wachten graag op concrete initiatieven.

Het is prachtige dat VVN midden in de samenleving staat. Ik vind het fantastisch dat VVN een beroep kan doen op ruim 4.500 vrijwilligers.

Vandaag open ik het nieuwe gebouw waarin deze vrijwilligers een plek krijgen. Hiermee geeft VVN letterlijk ruimte aan mensen die zich belangeloos inzetten voor de veiligheid van ons allemaal. En dat op een locatie die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer! Daarmee helpt u Verkeer en Waterstaat ook nog eens in de strijd tégen de files en vóór een beter milieu. Het lijkt me een fantastisch gebouw om in te werken!

Ik wens alle medewerkers van VVN veel werkplezier. Ik wens u veel strijdvaardigheid in de slag om een nòg verkeersveiliger Nederland.

Opening Vereningshuis Amersfoort 4


De openingshandeling van het nieuwe gebouw van Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd door Burgemeester van Amersfoort Albertine van Vliet, staatssecretaris Tineke Huizinga, VVN-voorzitter Karla Peijs en Hans Kerkmeijer, voorzitter afdeling Amersfoort van VVN.