Afsplitsing ABN-AMRO

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE


Datum 30 september 2009
Betreft BFI09-106 Afsplitsing ABN Amro Bank

Geachte voorzitter,

Vandaag zal ABN AMRO Bank N.V. een voorstel tot afsplitsing indienen bij de Kamer van Koophandel. Dit is de eerste stap die moet leiden tot het afscheiden van de activiteiten die door Fortis zijn gekocht en nu toekomen aan de Nederlandse Staat. Met deze brief wil ik u graag informeren wat dit betekent voor de Nederlandse Staat en ABN Amro.

Achtergrond
Met de transactie van 3 oktober 2008 waarbij de Staat de aandelen in Fortis Bank Nederland Holding kocht, werd de Staat indirect ook gedeeltelijk aandeelhouder in RFS Holdings B.V.. Dit is de holding waaronder de bankactiviteiten van ABN Amro hangen. Medeaandeelhouders in RFS Holding B.V. zijn Banco Santander en RBS. Inmiddels heeft Santander de activiteiten die zij in oktober 2007 kocht al van de bank overgenomen. Wat nu dus nog rest aan activiteiten binnen de bank zijn een gedeelte van de activiteiten die RBS kocht (R share), de activiteiten die Fortis kocht die nu toekomen aan de Nederlandse Staat (N share) en daarnaast enkele gedeelde activiteiten (Z share). RBS en de Nederlandse Staat moeten hun delen nog van elkaar scheiden. Het is het streven van de partijen om dit voor het einde van het jaar af te ronden. De stap die ABN Amro morgen zet, is een eerste stap naar die situatie.

Afsplitsing N share
Partijen zijn bij de aankoop in oktober 2007 overeengekomen dat het scheiden van de N share en de R share zal plaatsvinden in 2 fasen. Als eerste worden de activiteiten die bij de N share horen en dus aan de Nederlandse Staat toekomen, in een juridisch aparte entiteit ondergebracht die onder ABN Amro Holding hangt. Dit betekent dat ABN Amro Holding de aandelen van de nieuwe entiteit houdt. De Holding en dus ook de nieuwe entiteit blijft bestuurd door de huidige management board en blijft onder geconsolideerd toezicht van de DNB staan. Vervolgens worden, zo is de bedoeling, in de 2e fase de aandelen overgedragen aan de nog op te richten moedermaatschappij waarvan de Nederlandse Staat 100% van de aandelen houdt. Voor deze moedermaatschappij zal ik op korte termijn de procedure starten, volgens de Comptabiliteitswet.

Deponeren van de stukken tot splitsing
Vandaag zullen dus de stukken, die de eerste stap beschrijven, worden neergelegd bij de Kamer van Koophandel. Dit is een wettelijke verplichting zodat crediteuren geïnformeerd worden dat hun positie overgaat naar een andere entiteit. Vanaf dat moment start er een bezwaarperiode van 1 maand. Deze procedure is de standaard te volgen juridische procedure. Hoewel het deponeren van de stukken geen garantie inhoudt dat we ook daadwerkelijk voor het einde van het jaar het N share direct onder de Staat krijgen, is het een zeer belangrijke eerste stap.

Overigens zal ook de DNB nog goedkeuring moeten geven aan het apart zetten van de Nederlandse activiteiten. Deze goedkeuring (een verklaring van geen bezwaar) zal DNB pas afgeven na het deponeren van de stukken.

Overdragen van de aandelen
Pas nadat de activiteiten zijn ondergebracht in een juridisch afgescheiden entiteit, kunnen de aandelen overgedragen worden. Na die overdracht zullen Santander en RBS niet langer betrokken zijn bij de N share activiteiten en zal de Staat 100% aandeelhouder worden van deze activiteiten.

De stappen die hierboven beschreven zijn, zijn onafhankelijk van het doorgaan van de verkoop van onderdelen die tegemoet komt aan de wensen van de Europese Commissie. De Europese Commissie stelt geen eisen aan de ontvlechting van de oude ABN Amro, maar stelt eisen voordat de integratie met Fortis kan beginnen.


Hoogachtend,

de minister van Financiën

Wouter Bos