Wijkbezoek Rotterdam: 'Het positieve knettert er vanaf'

‘Ik wil graag weten wat ik wil. Want ik ben nu nog zo zoekende’, vertelt een jonge, vlotte meid openhartig in de camera. En een energieke jonge man: ‘Ik wil rijk worden, weet je. Het komt wel goed met mij.’ De twee doen mee aan een filmproject van de Mediawerkplaats in het Oude Westen. Het leerwerkbedrijf laat vooral zien dat Rotterdam bruist van ambitieuze jongeren die van aanpakken weten. ‘Dit is zo enorm positief, het knettert er vanaf’, reageert minister Van der Laan enthousiast.

De Mediawerkplaats met zijn RAMP TV komt hoog op zijn lijst van goede voorbeelden van de wijkenaanpak, aldus de minister tijdens zijn wijkbezoek aan het Oude Westen en Delfshaven in Rotterdam op maandag 28 september 2009. De werkplaats is gevestigd in een pand aan de Diergaardesingel, waar voorheen een garage zat. Het is er brandschoon en het interieur is modern en hip. RAMP betekent Rotterdams Audiovidueel Mediaplatform. Jongeren maken hier televisieprogramma’s waarin ze hun eigen ideeen kunnen uiten en met onderwerpen uit de wijk.

Springschans

‘Maar het betekent ook springschans’, vertelt de projectleider. ‘De jongeren die we hier opleiden proberen we daarna ook aan een baan te helpen. We leggen contacten met werkgevers. En we zijn er vooral trots op dat we dit hier, wat we hier doen, ook met elkaar verdiend hebben. We zitten niet alleen subsidie te trekken. We hebben zelf hard gewerkt en dit zelf verdiend.’

Verslaggever voor RAMP TV Danielson de Prince is het daarmee eens: ‘Het is erg leuk iets te hebben waarvan je kunt zeggen: dit heb ik gemaakt.’ Zijn leerervaring? Motivatie, creativiteit, ervaring en kennis. ‘En zelfvertrouwen’, vult de minister later aan, ‘een van de belangrijkste succesfactoren van wijkverbetering. Kunst geeft mensen het gevoel van eigenwaarde, dat ze weten: ik ben er, ik heb kansen, ik mag dromen. Daarom vind ik kunst zo waardevol bij de wijkenaanpak.’

'Voor het echie'

Even verderop, bij de Scholingswinkel van het Albedacollege aan de Josephlaan, zijn nog meer jongeren creatief en ambitieus aan het werk. Zij lopen stage bij ondernemers in de wijk op het gebied van communicatie en marketing. Er worden flyers gemaakt en websites. ‘Het is voor de leerlingen belangrijk dat ze voor het echie bezig kunnen zijn. En ook voor de ondernemers in de wijk is het goed, want zij krijgen voor weinig een goede dienst’, zegt projectleider Jaco Monen. Het Albedacollege heeft inmiddels vier Scholingswinkels in de stad. Elke winkel is gericht op de economie in de eigen wijk.

Een win-win situatie, reageren de minister en de projectleider bijna in koor. ‘Als je gaat over wonen, wijken en integratie, dan zou je zeggen dat je veel te maken hebt met problemen. Maar er zijn ook veel mogelijkheden. Dat zie ik hier in Rotterdam. De stad heeft het moeilijk. Maar het mooie van Rotterdam is, dat je er altijd een schepje bovenop kunt doen’, aldus de minister.

In Delfshaven neemt de minister een kijkje in De Fabriek, een oude, vervallen stoominrichting. Op verzoek van de bewoners is besloten het pand te behouden en te restaureren. De Fabriek is opgekocht door woningcorporatie PWS en krijgt een nieuwe bestemming met betekenis voor de wijk. Voor een onderzoek naar de mogelijkheden heeft het Rijk 200.000 € uitgetrokken.