Brief inzake groeiend aantal dakloze Polen (DMO-2959557)
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
DMO/SSO-2959557
29 september 2009
Geachte voorzitter,
Bij de regeling van werkzaamheden van 24 september jl. is door uw Kamer gevraagd om een brief over het groeiend aantal dakloze Polen, in verband met de opvang, de repatriëring en de verantwoordelijkheid van de werkgevers hiervoor. Dit naar aanleiding van een uitzending van Netwerk van 23 september jl., waarin de situatie van verslaafde Poolse daklozen wordt geschetst.
Het kabinet heeft al geruime tijd aandacht voor de groep dakloze Midden- en Oost -Europeanen in het algemeen en Polen in het bijzonder. In verschillende Bestuurlijke Overleggen met de wethouders van de G4 heb ik gevraagd of er sprake is van (groeiende) problematiek bij dak- en thuisloze Midden- en Oost-Europeanen. Tot dusver werd er geen significante toename gemeld.
Daarnaast heb ik een quick scan laten uitvoeren naar Midden- en Oost-Europeanen in de Maatschappelijke Opvang. Dit naar aanleiding van terugkerende signalen over het gebruik van opvangvoorzieningen door de mensen uit Midden- en Oost-Europa. Deze quick scan werd uitgevoerd in juni en juli van dit jaar. De conclusies daarvan heb ik u doen toekomen bij brief van 18 september 2009 (kenmerk DMO/SSO-2944782). Hoofdconclusie is dat er - voor wat betreft het gebruik van opvangvoorzieningen - geen sprake is van een kwantitatief probleem.
Na de Netwerkuitzending heb ik direct navraag gedaan bij het Leger des Heils naar het getal van 100 tot 120 dakloze Polen dat in de reportage aan de orde kwam. Het gaat hier – volgens het Leger - om een indicatief aantal over de periode januari 2009 tot nu, waarbij personen dubbel zijn geteld. Het getal zegt dus niets over het daadwerkelijk aantal Poolse daklozen in Rotterdam op dit moment.
Ik heb in mijn brief van 18 september jl. toegezegd de ontwikkelingen met gemeenten goed in de gaten te houden. Met de vier grote gemeenten had ik in de zomer reeds besproken het onderwerp te agenderen op het binnenkort te houden Bestuurlijk Overleg over de maatschappelijke opvang. We bespraken dat daarbij ook de Staatssecretaris van Justitie en de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgenodigd zouden moeten worden.
Naast het bespreken van actuele ontwikkelingen rondom dak- en thuislozen uit Midden- en Oost Europa, heeft het komend Bestuurlijk Overleg tevens als doel om gemeenten handvatten te bieden hoe om te gaan met deze complexe problematiek.
Voor wat betreft de verantwoordelijkheid van werkgevers heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid u onlangs beantwoord (TK 2008-2009, aanhangsel van de handelingen 6573) dat een ex-werkgever geen verantwoordelijkheid jegens een ex-werknemer heeft indien een arbeidsovereenkomst van rechtswege afloopt.
Mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Staatssecretaris van Europese Zaken,Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
mw. dr. J. Bussemaker