Eurlings bezoekt China en Japan
Van 28 september tot en met 2 oktober is minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat op werkbezoek in China en Japan. Het doel van de reis naar China is om samen met een handelsdelegatie de langlopende relatie met China verder te verstevigen.
De reis naar Japan staat in het teken van 400 jaar handelsrelaties met het land. Het bezoek is gericht op kennisuitwisseling op het gebied van duurzame en innovatieve mobiliteit en transport. Openbaar vervoer staat daarin centraal.
China
China blijft, ook in deze tijden van crisis, onverminderd een van de meest dynamische economieën ter wereld met voor Westerse begrippen hoge groeicijfers. Om de effecten van de crisis tegen te gaan investeert China veel in infrastructuur, transport en logistiek. Hierbij kijkt het land nadrukkelijk naar Nederland om te leren van onze kennis en kunde. Met een delegatie van 38 Nederlandse bedrijven die in hun sectoren tot de marktleiders behoren, wil minister Eurlings de intensieve samenwerking met China verdiepen. Het bedrijfsleven vertegenwoordigt de sectoren luchtvaart, luchthavenontwikkeling, binnen-/scheepvaart, zeehavens, verkeersmanagement.
Tijdens het werkbezoek ontmoet minister Eurlings onder meer zijn ambtsgenoot minister Li Shenglin van Transport. Minister Li was in april op werkbezoek in Nederland waarbij hij kennis heeft genomen van de ontwikkelingen in ons land op de gebieden maritiem transport, logistiek, binnenvaart en verkeersmanagement. Om de samenwerking tussen beide ministeries te verstevigen wordt een Memorandum of Understanding (MoU) getekend waaronder het Nederlands bedrijfsleven aan de slag kan op de Chinese markt. Verder vinden in Beijing en Shanghai verschillende seminars plaats waar het Nederlandse bedrijfsleven zich presenteert.
Japan
Het bezoek aan Japan staat in het teken staan van de viering van 400 jaar handelsrelaties tussen Nederland en Japan. Minister Eurlings ontmoet daartoe de nieuwe minister van Land, Infrastructuur, Transport en Toerisme, de heer Seij Maehara. Japan is een van de koplopers op het gebied van duurzame mobiliteit/transport en innovatieve infrastructuur. Kennisuitwisseling op die gebieden en het positioneren van Nederland als duurzaam logistiek knooppunt in Europa zijn belangrijke doelen van deze reis. Daartoe is een aanzienlijke vertegenwoordiging vanuit de haven Rotterdam, onder aanvoering van de Rotterdamse haven wethouder Lucas Bolsius, afgereisd naar Japan. Verder bestaat de delegatie uit 30 bedrijven en organisaties in de clusters Rotterdam Climate Initiative en Verkeersmanagement.
De minister bezoekt verder de autofabrikant Subaru om kennis te maken met nieuwe technieken voor elektrisch vervoer. Automaker Nissan informeert de minister over nieuwe veiligheidsystemen. Ook verkent hij ontwikkelingen op het vlak van verkeersmanagement in het Tokyo Traffic Control Center. Tenslotte bieden verschillende seminars de gelegenheid tot kennisuitwisseling over duurzame mobiliteit en verkeersmanagement.
In de Japanse plaats Urayasu onthult minister Eurlings het Lindo monument. Dit monument is opgericht ter ere van de Nederlandse ingenieur Lindo die in 1872 het gemiddelde waterpeil in de monding van de Ara rivier bij Tokyo als nulpunt voor het Tokyo Peil stelde. Dit peil is sinds 1891 de basis van alle Japanse hoogtemetingen. Het initiatief tot dit monument is genomen door de cineast Louis van Gasteren.