Antwoorden op kamervragen van Leijten over Stichting Homecare 2
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
MEVA-K-U-2956373
28 september 2009
Betreft Kamervragen
Geachte voorzitter,
Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over Stichting Homecare (2009Z16398).
Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
mw. dr. J. Bussemaker
Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Leijten over Stichting Homecare.
(2009Z16398)
Vraag 1
Hoe heeft u de informatie verkregen op de antwoorden op de vragen over Stich-ting Homecare? 1) Heeft u onderzoek gedaan via internet of via andere wijze? Kunt u uw antwoord toelichten?
Antwoord 1
Zoals ik in mijn antwoorden op uw eerdere vragenset heb vermeld, heb ik de website bekeken die u daarin had vermeld en waar u uw vragenset op heeft geba-seerd. De website van Stichting Homecare en de moederorganisatie ervan, APN, boden voldoende informatie. Omdat er mijn inziens geen zorg wordt geleverd en het ook niet om een zorginstelling gaat, zag en zie ik geen aanleiding voor een verdergaand onderzoek.
Vraag 2
Welke grond heeft u om te veronderstellen dat Stichting Homecare geen zorg aanbiedt en enkel gastvrouwen heeft? Kunt u uw antwoord toelichten?
Antwoord 2
De Stichting Homecare biedt volgens eigen informatie geen ‘gastvrouwen’ aan, maar ‘gezelschapshulpen’. Daarover geeft Homecare informatie op de website. Uit die informatie kan worden geconcludeerd dat er geen zorg uit hoofde van de AWBZ dan wel uit hoofde van de Wmo wordt aangeboden. En dat heb ik in mijn antwoorden op vorige vragenset uitgelegd.
Vraag 3
Wat is uw oordeel op de taalbarrière die er is bij de personeelsleden uit Polen van Stichting Homecare en de patiënten uit Nederland? Kunt u uw antwoord toelich-ten?
Antwoord 3
Zoals uit mijn eerdere antwoorden blijkt, gaat het noch om ‘patiënten’, noch om zorg uit hoofde van AWBZ en/of Wmo. Vanuit dat perspectief gezien, is er geen reden om mij een oordeel te vormen, noch om er een te geven.
Vraag 4
Kunt u garanderen dat Stichting Homecare geen PGB-zorg regelt, dan wel geeft, aan mensen die verwachten goede zorg te krijgen? Zo ja, hoe kunt u dat garande-ren? Zo nee, voelt u zich verantwoordelijk voor mogelijk slecht geleverde zorg?
Antwoord 4
Nee, die garantie kan ik niet geven. Mensen die een indicatie hebben voor zorg uit hoofde van AWBZ en/of Wmo en daarvoor een pgb aanvragen om zelf zorg in te kopen, kunnen zich daarvoor breed oriënteren en eigen keuzes maken. En als budgethouders hun pgb willen gebruiken om hulp in te kopen bij de Stichting Homecare dan mogen zij die keuze te maken. En als ze er dan tevreden mee zijn, dan zullen ze zelf vinden dat ze een goede keuze hebben gemaakt. Wanneer ze er echter niet tevreden mee zijn, zullen zij ongetwijfeld verder elders hun hulp gaan inkopen.
Vraag 5
Bent u bereid om de Zorgkantoren te vragen of zij financiële relaties hebben met Stichting Homecare? Zo ja, kunt u ons daarvan op de hoogte houden? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 5
Nee, die vraag lijkt me hier niet aan de orde.
Vraag 6
Bent u van mening dat mensen met een persoonsgebonden budget (PGB) goed moeten kunnen weten met wat voor een zorgaanbieder zij in zee gaan? Zo ja, oordeelt u dat mensen dat goed kunnen beoordelen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 6
Het pgb is ontstaan om tegemoet te komen aan de wensen van mensen die zelf hun zorg willen regelen. Er is geen toelatingsexamen nodig om budgethouder te kunnen worden. Wel is er veel geregeld om budgethouders bij te staan bij de besteding van hun pgb. Zowel Per Saldo als de SVB bijvoorbeeld bieden hun dien-sten aan budgethouders aan. In mijn brief 13 juni jl. ben ik hier uitgebreid op ingegaan.
Vraag 7
Bent u bereid de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een onderzoek te gelasten bij Stichting Homecare? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 7
Ik zie er op dit moment geen aanleiding toe om de IGZ te vragen naar de Stich-ting Homecare te gaan. Het is geen zorginstelling, er wordt geen zorg in natura uit hoofde van AWBZ en/of Wmo geleverd, er zijn geen concrete klachten.
1) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008-2009, nr. 3765