Antwoorden op kamervragen van Fritsma en Agema over een verpleegafdeling voor alleen Marokkanen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-295106923 september 2009
Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Fritsma en Agema (beide PVV) over een verpleegafdeling voor alleen Marokkanen (2009Z14681).

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,mw. dr. J. Bussemaker


Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Fritsma en Agema over een verpleegafdeling voor alleen Marokkanen (2009Z14681).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht “Marokkaans verpleeghuis loopt goed”? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Wat vindt u van de conclusie dat de Marokkaanse afdeling goed loopt, terwijl er maar 4 van de 12 plaatsen bezet zijn?

Antwoord 2

Er is onder de aanzienlijke groep allochtone ouderen in Utrecht behoefte aan passende zorg. Er is echter sprake van een drempel bij bepaalde allochtone groepen waaronder Marokkanen om gebruik te maken van de beschikbare (met name intramurale) zorgvoorzieningen. De betrokken zorgaanbieder heeft in samenspraak met het zorgkantoor het initiatief genomen het intramurale aanbod voor AWBZ- verzekerden met een Marokkaanse achtergrond via een afdeling binnen een bestaand verpleeghuis uit te breiden, om een begin te maken met het slechten van deze drempel. De verwachting is dat de afdeling aan het eind van het jaar volledig bezet zal zijn.

Vraag 3

Wat zijn hiervan de gevolgen voor niet-Marokkaanse ouderen die op zoek zijn naar een plek in een verpleeghuis? Worden deze 8 vrije kamers vastgehouden tot zich een Marokkaanse cliënt meldt? Worden cliënten met alleen de Nederlandse nationaliteit geweigerd?

Antwoord 3

Er zijn op dit moment in Utrecht geen wachtlijsten voor opname in een verpleeghuis. Er zijn recent enkele nieuwe voorzieningen beschikbaar gekomen.
Bij capaciteitsontwikkeling moet men rekening houden met alle AWBZ verzekerden. Daarbij mag men niemand uitsluiten. De instelling dient zelf te zorgen aantrekkelijk te zijn voor potentiële bewoners.
Nationaliteit of etniciteit is geen leidraad bij opname. Het criterium voor opname is de verblijfsindicatie. Levensstijl is een bijkomend criterium om bij opname de beste plek te bepalen voor de cliënt binnen het verpleeghuis. Het huisvesten van cliënten in leefstijlgroepen is een beproefde en erkende manier om mensen met een vergelijkbare achtergrond in de zorg bij elkaar te brengen. Zo zijn er in verpleeghuizen leefstijlgroepen waar mensen bijeengebracht worden die van oudsher een voorkeur hebben voor een stadse levensstijl of een boerse, een Indische, christelijke, of ambachtelijke levensstijl etc..

Vraag 4

Hoe verklaart u het dat er op deze afdeling uitsluitend 1-persoonskamers met eigen sanitair zijn, terwijl de rest van het huis het ook met 2- en zelfs 3-persoonskamers moeten doen met gezamenlijk sanitair?

Antwoord 4

De instelling werkt aan een veranderproces van de verblijfsvoorziening. Met de instelling zijn afspraken gemaakt om voor eind 2010 de problematiek van de meerbedskamers op te lossen. De instelling heeft laten weten dat alle bewoners dan kunnen beschikken over een éénpersoonskamer of een splitsbare tweepersoonskamer. Er is dus geen sprake van, zoals de vraag suggereert, dat Marokkaanse ouderen zouden worden voorgetrokken.

Vraag 5

Deelt u de mening dat het onacceptabel is dat op deze afdeling alleen personeel werkt dat Marokkaans spreekt? Staan vacatures voor iedereen open, ook voor autochtonen?

Antwoord 5

Ik vind het noodzakelijk voor goede zorgverlening dat wordt zorg gedragen voor goede communicatie met cliënten. Als cliënten die recht hebben op zorg de Nederlandse taal niet, (of als gevolg van hun ziekte niet meer), beheersen acht ik het een logische keuze van de zorgaanbieder om personeel te werven dat naast het Nederlands ook de moedertaal van de cliënt beheerst. Daarbij is nationaliteit noch etniciteit een selectiecriterium. Deze personeelsleden zijn binnen het totaal van de personele organisatie van het verpleeghuis ook noodzakelijk en inzetbaar bij de zorg op andere afdelingen van het verpleeghuis.

Vraag 6

Is hier sprake van met gemeenschapsgeld gefinancierde discriminatie van autochtonen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 6

Nee.
Eenieder die recht heeft op zorg dient dit recht ook te kunnen verzilveren.
Autochtonen maken al sinds jaar en dag gebruik van een zorgaanbod dat in het algemeen goed bij hun levensstijl aansluit. Ik streef ernaar de variatie in het aanbod te vergroten zodat meer mensen een bij hun situatie en levenstijl passende keuze kunnen maken. Het inrichten van afdelingen die beter aansluiten bij de belevingswereld van mensen met een allochtone afkomst past binnen het cliëntgericht bieden van zorg, net als voor homo’s, mensen uit toenmalig Nederlands Indië, katholieken, protestanten, etc..

Vraag 7

Deelt u de mening dat deze afdeling per direct moet worden gesloten en dat de islamisering van de zorg moet worden gestopt en teruggedraaid? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 7

Nee, er is geen islamisering van de gezondheidszorg.

1) RTV Utrecht, 10 augustus 2009: “Marokkaans verpleeghuis loopt goed”