Persconferentie na ministerraad van 18 september 2009
Minister-president Balkenende geeft op de persconferentie na afloop van de ministerraad onder meer een terugblik op de Algemene Politieke Beschouwingen van 16 en 17 september.
Dames en heren, goedemiddag. Vanochtend hadden we eerst een Rijksministerraad en daarna hadden we de ministerraad.
Uiteraard hebben we teruggekeken op de dagen van gisteren en eergisteren: de Algemene Politieke Beschouwingen. Gisteren heb ik daar uiteraard aan deelgenomen. Ik zeg maar ronduit: het was niet mijn beste wedstrijd. In sporttermen: ik was niet helemaal in vorm. Maar één ding geldt ook wel weer: de competitie is nog in volle gang.
We hebben teruggeblikt naar de resultaten van de APB. En dan stel ik wel vast dat een paar belangrijke dingen zijn te constateren. In de eerste plaats: de voornemens van het kabinet voor het jaar 2010 zijn eigenlijk ongewijzigd overgenomen. Dat betekent dat het kabinet door kan met alle plannen voor het komend begrotingsjaar. En dat is niet onbelangrijk. Uiteindelijk gaat het bij de Algemene Beschouwingen om die vaststelling.
En een tweede belangrijke vaststelling is dat de analyse die het kabinet heeft gemaakt over de situatie in de komende jaren - de financieel-economische situatie - dat die analyse eigenlijk door iedereen wordt onderschreven; de ernst van de situatie, de financiële opgave. We kunnen natuurlijk een debat hebben over de vraag van: en hoe pak je dat aan. Maar dat die analyse wordt gedeeld en dat er stappen gezet moeten worden, dat is denk ik een heel belangrijke vaststelling. En dat is ook vandaag in het kabinet nadrukkelijk aan de orde geweest.
De werkgroepen gaan aan de slag. Volgend jaar komen we dan met de resultaten en dat betekent dat het proces zorgvuldig ter hand zal worden genomen. En dat betreft de verantwoordelijkheid van alle bewindslieden. Dat geldt evenzeer voor mij. Ik ben zeer gemotiveerd om dit werk op deze manier voort te zetten. Het gaat om de toekomst van Nederland. Het perspectief van Nederland is geschetst. Dat heb ik gisteren ook nog gedaan aan het begin van het debat; de visie die wij hebben op de toekomst van Nederland. Dat is richtinggevend en tegen die achtergrond zullen we ook werken aan het financiële herstel. Dat is één deel geweest van de discussie vandaag.
Natuurlijk hebben we ook gekeken naar de volgende week, omdat er dan veel zaken spelen in de Verenigde Staten. Ik noem drie dingen. In de eerste plaats de Klimaattop, georganiseerd door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Ik zal zelf ook één van de deelsessies daar gaan voorzitten. Belangrijk omdat het ook vooruitloopt op de top in Kopenhagen waar natuurlijk echt succes moet worden geboekt. Een belangrijke top waarin een vervolg zal moeten worden gegeven aan Kyoto. Er wordt heel veel werk op het ogenblik verzet en het is heel goed dat deze conferentie nu plaatsvindt in New York.
Het tweede belangrijke element is de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Die vindt altijd plaats in deze tijd van het jaar. Ook daaraan zal ik deelnemen en behalve de conferentie zelf, heb ik natuurlijk veel bilaterale gesprekken.
En dan een derde blok: dat is de G20-bijeenkomst in Pittsburgh. Het is nu de derde keer. Vorig jaar in Washington, London dit jaar, en nu dan Pittsburgh. Belangrijke bijeenkomst omdat het gaat over de financieel-economische ontwikkelingen, maar even zeer om zaken die te maken hebben met wat ik zo-even al noemde: de voorbereidingen van de Kopenhagen-top. Al met al heel goed dat we daar zijn.
In Nederland zijn we druk bezig met bijvoorbeeld de discussie over de bonussen. Dat zal ook daar aan de orde komen. Natuurlijk kijken we hoe het is met de voortgang van werkzaamheden wat betreft de financiële architectuur wereldwijd. Die zaken zullen daar aan de orde komen. Daarover hebben we met elkaar vanmiddag ook stil gestaan.
Laat ik het nu maar even houden bij deze twee elementen wat betreft de ministerraad van vandaag.