Invoering woonlandbeginsel kinderbijslag buiten EU

Voor het bepalen van de hoogte van de kinderbijslag voor kinderen die buiten de Europese Unie wonen, wordt het 'woonlandbeginsel' ingevoerd. Minister André Rouvoet gaat een wetsvoorstel met die strekking voorbereiden.

Het voorstel is onderdeel van de nota 'Internationale arbeidsmobiliteit en sociale zekerheid' van minister Donner en staatssecretaris Klijnsma (beiden van het ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid) en Rouvoet (programmaministerie Jeugd en Gezin) die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De meeste kinderen buiten de EU waarvoor kinderbijslag wordt uitgekeerd, wonen in landen waar het welvaartsniveau lager is dan in Nederland. Het kabinet wil de kinderbijslagbedragen hieraan aanpassen (‘woonlandbeginsel’). Bij de hoogte van de kinderbijslag die vanuit Nederland naar landen buiten de Europese Unie gaat, wordt dan voortaan rekening gehouden met de kosten voor levensonderhoud in dat land. In het wetsvoorstel dat minister Rouvoet gaat opstellen, worden aspecten als de hoogte van de kinderbijslag en een overgangsregeling nader uitgewerkt.
Het EU-verdrag laat niet toe dat het woonlandbeginsel binnen de EU wordt toegepast.

Het kabinet concludeert dat het niet voor de hand ligt om tegemoetkomingen in het kader van Nederlandse koopkrachtmaatregelen ook in het buitenland uit te betalen. Het kabinet zal daarom onderzoeken hoe deze tegemoetkomingen bovenop sociale uitkeringen alleen kunnen worden toegekend aan uitkeringsgerechtigden in Nederland.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roelof Janssens, woordvoerder van minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin: 070 340 6007 of 06 21 10 18 82 (kinderbijslag) en met Suzanne van Gils, woordvoerder van minister Donner: 06 20 54 42 92 (arbeidsmigratie algemeen)