Minister en staatssecretaris over begroting 2010

Minister Eurlings: Nederland gaat door een crisis die zijn weerga echt niet kent. Als wij nu projecten gaan versnellen, sneller onderhoud gaan uitvoeren aan wegen en aan spoor, en projecten naar voren halen, dan houden wij heel veel mensen in de infrasector aan het werk. En dat is van heel groot belang om te voorkomen dat we massawerkloosheid krijgen, het is van heel groot belang om Nederland zo snel als mogelijk weer uit die crisis te trekken en in een economische groeisituatie te krijgen.

Staatssecretaris Huizinga: Voor het economische herstel heb ik een aantal bijdragen. Ik ga bijvoorbeeld het onderhoud van de vaarwegen versneld aanpakken. Maar niet alleen dat. We gaan ook met de binnenhavens en de sluizen aan de slag. De kust ga ik versterken en ik ga veel meer zand suppleren dan we aanvankelijk van plan waren. Dat zijn allemaal maatregelen die ik neem om toch te zorgen dat Nederland aan de gang blijft.

Minister Eurlings: Naast de extra investeringen in het kader van het crisispakket, gaan wij vooral sneller dan ooit tevoren besluiten nemen. We gaan knopen doorhakken daar waar jarenlang gepraat is. Neem recent de A-4 met het Delfland: 46 jaar praten. Wij zeggen: Nederland is klaar voor een besluit. Neem de tweede Coentunnel: 25 jaar praten. Wij hebben de knoop doorgehakt. Op die manier gaan we verder: rond de ruit Rotterdam, rond de bereikbaarheid van Utrecht. Niet meer vooruit schuiven, maar juist vooruit kijken, beslissingen nemen en daarmee zo snel als mogelijk aan de slag gaan om de infrastructuur van Nederland te verbeteren. Want een ding staat als een paal boven water: als ons land de economische kansen van de toekomst vol wil kunnen plukken dan is een hartstikke goede infrastructuur daarbij de allereerste randvoorwaarde. Het komend jaar gaat heel veel wat wij de laatste jaren in de startblokken hebben gezet loskomen. Een prachtig voorbeeld daarvan is de spoedwet wegverbreding. Niet lang vooruit schuiven, nee, in deze periode gaan op 30 plekken de schoppen de grond in en gaan wij de ergste fileknooppunten in dit land heel snel wegwerken. Daarbij gaan we ook dit jaar echt knopen doorhakken rond de kilometerprijs. Er is hard gewerkt aan het wetsvoorstel. Dit najaar zal het in de Kamer liggen en als de Kamer het aanneemt, is dus onomkeerbaar echt een stap gezet naar het beprijzen van het weggebruik. Een derde punt wat mensen ook gaan merken is dat het openbaar vervoer heel snel op een hoger plan komt. neem daarbij dat wij door willen gaan met het spoorboekloos rijden, dan ben ik ervan overtuigd dat de mensen het komend jaar op veel plekken in Nederland al een openbaar vervoer gaan zien wat veel klantvriendelijker is en wat een veel krachtiger alternatief voor de auto kan worden.

Staatssecretaris Huizinga: Nu is echt de tijd aangekomen dat we ook concreet resultaten laten zien. Dit jaar starten we met 35 projecten, om dat openbaar vervoer sneller, beter en zonder omwegen te maken. Ook met de fiets zijn we hard aan de slag. En natuurlijk als het over het water gaat: het Nationaal Waterplan, wat het komend jaar door de Kamer geloodst gaat worden. Maar het ziet er erg goed uit. Er is het Deltaprogramma waarmee ik aan de slag ga, de Deltawet en Deltaregisseur, volop maatregelen en zaken waar we komend jaar ook weer hard mee aan de slag gaan.

Minister Eurlings: Ik weet zeker dat komend jaar heel Nederland gaat zien wat een kracht Verkeer en Waterstaat in zich heeft. Men gaat merken dat wij sneller dan ooit tevoren, de infrastructuur gaan verbeteren en het geloof terugbrengen dat wij wel degelijk grote projecten aankunnen, dat we die sneller kunnen doen dan gepland en dat we daarmee Nederland sneller dan verwacht uit die ellendige crisis trekken.