Antwoorden op kamervragen van Leijten en Van Gerven over de personeelstekorten op de spoedeisende hulp
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
Geachte voorzitter, Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Leijten en Van Gerven (beiden SP) over de personeelstekorten op de spoedeisende hulp (2009Z13809).
Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Leijten en Van Gerven over de personeelstekorten op de spoedeisende hulp (2009Z13809).
Vragen van de leden Leijten en Van Gerven (beiden SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de personeelstekorten op de spoedeisende hulp (Ingezonden 13 juli 2009).
Vraag 1
Wat is uw reactie op de artikelen “Spoedeisende hulp moet ambulances weigeren” 1) en “Het gaat telkens maar nét goed”? 2)
Antwoord 1
In de artikelen worden de personeelstekorten op de spoedeisende hulp aangekaart. De strekking van de artikelen is dat door te weinig personeel, de werkdruk oploopt, er een grotere kans op fouten is, patiënten langer moeten wachten en spoedafdelingen ambulances soms moeten weigeren. Dit baart mij grote zorgen. Spoedeisende hulp moet voor een ieder goed toegankelijk zijn.
Vraag 2
Vindt u het schokkend dat de uitkomst van het onderzoek laat zien dat tweederde van de posten voor spoedeisende hulp een personeelstekort heeft? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u uw antwoord toelichten?
Vraag 3
Erkent u dat de werkdruk bij een spoedeisende hulppost groot is en dat het werk zwaar is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u uw antwoord toelichten?
Antwoord 2,3
Ik ben in overleg met de sector om verschillende oplossingen door te nemen voor de ontstane tekorten. In het Algemeen Overleg Arbeidsmarkt van 10 juni jl. heb ik aangegeven een fonds te willen oprichten waarmee extra opleidingsplaatsen voor onder andere Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen gefinancierd kunnen worden.
Het is zorgwekkend als tweederde van de posten voor spoedeisende hulp een personeelstekort heeft. Dit is vooral een probleem wanneer de toegang tot spoedeisende hulp in het geding komt en als dit ten koste gaat van de kwaliteit van zorg. Er zijn mij overigens geen duidelijke signalen bekend dat door personeelstekorten op de spoedeisende hulp patiënten onvoldoende zorg hebben ontvangen.
Voortdurende personeelstekorten zijn onacceptabel omdat dit leidt tot een hogere werkdruk en uiteindelijk ten koste kan gaan van een adequate patiëntenzorg. Deels schijnen de problemen overigens veroorzaakt te worden door personele problemen op andere afdelingen (IC, OK), waardoor patiënten langer dan noodzakelijk op de spoedeisende hulp verblijven.
Het is dan ook van groot belang dat op korte termijn de personele problematiek op de specialistische afdelingen in ziekenhuizen krachtig aangepakt worden.
Vraag 4
Bent u bereid in te gaan op de vraag van de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundige (NVSHV) om te helpen bij de personele problemen door meer te investeren? Zo nee, baart u de toegankelijkheid van de spoedeisende zorg geen zorgen? Zo ja, hoe gaat u dat doen?
Antwoord 4
De personele bezetting is in eerste is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen zelf. Dit geldt ook voor het voldoende opleiden van gespecialiseerd personeel. Echter, de toegankelijkheid van zorg mag niet in het geding komen door personeelstekorten. Daarom heb ik de afgelopen periode overleg gevoerd met de sector om oplossingsrichtingen voor de ontstane tekorten in kaart te brengen. In het Algemeen Overleg Arbeidsmarkt van 10 juni jl. heb ik aangegeven in te zetten op een VWS-fonds. Ik heb inmiddels een concreet voorstel gedaan aan de NFU, NVZ en V&VN om tot een VWS-fonds te komen, waarbij de inspanningen van ziekenhuizen om gespecialiseerd personeel op te leiden vanaf 2010 extern gefinancierd worden. Ik ga er vanuit dat ik binnenkort daar een reactie op krijg.
Vraag 5
Bent u bereid de bekende taferelen van het wegkopen van personeel bij ‘concurrerende’ ziekenhuizen en de flexibele uitzendbureaus plus de bemiddeling voor verpleegkundigen te stoppen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen?
Antwoord 5
De geluiden omtrent het wegkopen van personeel en het inzetten van zzp’ers en uitzendkrachten op gespecialiseerde functies in ziekenhuizen zijn mij ter ore gekomen. Blijkbaar wordt dit ingegeven door schaarste aan personeel. Ik vind dat een ongewenste situatie, omdat geen structurele oplossing biedt voor de problematiek en het tot onnodig hogere kosten leidt.
De oplossing zit in het gezamenlijk ervoor zorgen dat er meer wordt opgeleid en personeel meer behouden blijft voor de sector. Inmiddels signaleer ik dat ziekenhuizen het structurele tekort aan gespecialiseerd personeel serieus nemen en met oplossingen komen. Ik wil daar het nodige aan bijdragen door een VWS-fonds mogelijk te maken voor het opleiden van gespecialiseerd personeel voor de ziekenhuizen.
2) AD, 9 juli 2009