Natuur, daar moet je met je laarzen doorheen
"Jac. P. Thijsse had het 100 jaar geleden al bij het rechte end. Natuur moet je niet op plaatjes bekijken, natuur moet je beleven. Daar moet je met je laarzen doorheen. En daarom staan LNV en Natuurmonumenten op de banken voor meer natuur, voor meer mensen."
Toespraak van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), G. Verburg, bij ontvangstname Nationaal Natuuronderzoek, 10 september 2009.
Dames en heren,
Wie kent ze nog? De boekjes uit de reeks 'Van Vlinders, bloemen en vogels'. Het eerste deeltje verscheen in 1894. En tot 1901 volgden 5 andere deeltjes. De boekjes waren geschreven door één van de oprichter van Natuurmonumenten, Jac. P. Thijsse en zijn goede vriend Eli Heimans. Het vernieuwende van die boekjes was dat ze zich richtten op de schooljeugd. De boekjes spoorden hen aan om zelf de natuur in te gaan. Om die natuur zelf te bekijken en te beleven.
Hier in mijn handen heb ik het eerste boekje van de nieuwe campagne 'Op de banken voor meer natuur'. En in dit boekje roept Natuurmonumenten iedereen op om in actie te komen voor natuur. Omdat natuur (of groen) goed voor ons is, belangrijk voor ons is.
Verder heb ik net van de heer De Graeff ook de resultaten van het Nationaal Natuuronderzoek gekregen. En hoewel ik nog geen tijd heb gehad om het onderzoek tot in detail te bekijken, is één belangrijk gegeven me wel bijgebleven:het gaat hier - omgerekend volgens de wetten van de statistiek - om de meningen van tienduizenden burgers.
Dames en heren,
Jac P. Thijsse, de campagne van Natuurmonumenten en het Nationaal Natuuronderzoek hebben - in al hun verscheidenheid - één ding gemeen: het is ontzettend belangrijk om mensen te betrekken bij de natuur. En om hun enthousiasme voor 'groen' - zo jong mogelijk aan te wakkeren, zodat ze letterlijk en figuurlijk 'op de banken' gaan voor de natuur. Het is dan ook goed om te horen dat uit het onderzoek blijkt dat 95% van de ondervraagden natuur 'tamelijk' of 'heel' belangrijk vindt.
Ik hoop zeer dat we dat enthousiasme kunnen vasthouden. Want Jac P. Thijsse had het - ruim 100 jaar geleden - inderdaad bij het rechte end. Natuur moet je niet op plaatjes bekijken, natuur moet je beleven. Daar moet je met je laarzen doorheen.
Natuur draagt bovendien bij aan je identiteit: je voelt je thuis in jouw gebied, met jouw natuur, of dat nu de hellingbossen in Limburg zijn, of de zandverstuivingen op de Veluwe.
Natuur is verder goed voor de economie. Wat zou recreatie in de polder, op de Waddeneilanden, in Limburg zijn zonder natuur?
En tenslotte is onze natuur van levensbelang. Al die planten en dieren, die biodiversiteit in de natuur, zijn erg belangrijk voor het behoud van een vruchtbare bodem voor de landbouw, voor ons voedsel.
Het is dus goed dat mensen zich steeds meer betrokken voelen bij de natuur. En dat ze hun mening geven over wat ze willen met die natuur.
Ik ben dan ook blij met dit Nationaal Natuuronderzoek. Met name omdat uw onderzoek aangeeft wat de mensen willen met de natuur. Ze willen meer ruimte voor de 'grote' natuur, door bijvoorbeeld het aanleggen van een netwerk van natuurgebieden, de zogenaamde Ecologische Hoofdstructuur.
Maar - zoals mevrouw Marseille zojuist ook aangaf - de mensen willen ook meer ruimte voor de 'kleine' natuur: het groen in de stad, op het plein, in de straat.
En dat - mijnheer de Graeff, dames en heren - past precies in ons straatje. En dat is ook waar wij voor staan. U, als Natuurmonumenten, en wij als LNV: We staan op de banken voor meer natuur, voor meer mensen. Zodat elke Nederlander, ook de stedeling, de kans krijgt zelf de natuur in te gaan. Om die natuur te bekijken, te beleven, te voelen en te ruiken. Precies zoals Jac. P. Thijsse het wilde.