Experts kijken naar techniek en gebruik van C2000
Een groep experts doet in opdracht van minister Ter Horst onderzoek naar de oorzaken van problemen met C2000, het mobiele communicatiesysteem voor politie, brandweer, ambulancediensten en marechaussee. De experts kijken zowel naar de techniek (de capaciteit van masten en netwerk) als naar de regels voor het gebruik van C2000 door de hulpverleningsdiensten.
Dat schrijft minister Ter Horst aan de Tweede Kamer. Voorzitter van de groep experts wordt Don Berghuijs, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Aanleiding zijn problemen met C2000 tijdens de Schipholcrash (25 februari 2009), Koninginnedag in Apeldoorn en de rellen op het strand bij Hoek van Holland (22 augustus 2009). Ook wordt gekeken naar het functioneren van C2000 tijdens andere grote evenementen en in het dagelijks gebruik.
In Apeldoorn en bij Schiphol werd zo’n zwaar beslag op C2000 gelegd dat er sprake was van overbelasting. Bekeken wordt wat daar de oorzaak van was: de technische capaciteit van het systeem of het gebruik. Zo onderhielden tijdens de Schipholcrash ambulances die uit andere regio's kwamen om bijstand te verlenen, ook nog via C2000 contact met hun thuisregio. Dat was volgens de huidige regels, maar belastte onnodig de dichtstbijzijnde C2000-mast in de buurt van Schiphol. Verder bestaat de indruk dat er gebrek aan etherdiscipline was: te veel onnodige communicatie via C2000.
Tijdens de rellen bij Hoek van Holland heeft C2000 goed gefunctioneerd: de belasting van masten en netwerk bleef onder de 50 procent, de dekking was goed, er waren die dag geen storingen. Wel waren er tientallen politiemensen in één dezelfde gespreksgroep ingedeeld. Als er dan één persoon op de knop van de portofoon drukt om te spreken, kunnen alle andere mensen in de groep alleen nog maar luisteren en zelf niet meer spreken. De experts zullen daarom ook kijken naar de meest efficiënte indeling van gespreksgroepen, zowel onder normale omstandigheden als tijdens grote calamiteiten.
Naast het gebruik van C2000 en de organisatie daarvan zullen de experts ook kijken of de technische capaciteit nog is op te voeren of anders over het land is te verdelen; het op basis van ervaringen en huidige veiligheidsrisico’s verplaatsen van minder drukke regio's naar drukkere regio's.
Bij geplande grote evenementen waarbij veel diensten gebruik moeten maken van C2000, kan de capaciteit van het netwerk tijdelijk worden opgevoerd door een mobiele mast extra neer te zetten. Dat is gedaan tijdens de internationale top in Nederland over Afghanistan. Er zijn daarvoor in Nederland nu drie mobiele masten beschikbaar. Het plaatsen en technisch inregelen van zo'n extra mast kost wel tijd en biedt tot nu toe dus geen soelaas bij plotselinge calamiteiten. Daarom zullen er nog 3 à 5 extra mobiele masten gekocht worden en wordt bekeken of het koppelen in het C2000-netwerk sneller kan, zodat de masten ook bij plotselinge incidenten ingezet kunnen worden.
De groep experts zal ook kijken naar de uitkomsten van het onderzoek naar de problemen die enkele brandweerkorpsen hebben met het gebruik van portofoons in gebouwen, buiten het C2000-netwerk om, direct van portofoon naar portofoon. Een paar brandweerkorpsen gebruiken in dat soort omstandigheden weer analoge portofoons, in plaats van de digitale C2000-portofoons.
Het C2000-netwerk is landelijk dekkend. Elk jaar worden er masten verplaatst en bijgeplaatst om de dekking en de verstaanbaarheid te behouden en waar nodig te verbeteren. Minister Ter Horst kijkt of dit bijplaatsen versneld kan worden.