Plasterk en Van Bijsterveldt openen actieweek

Op 7 september hebben minister Plasterk en staatssecretaris Van Bijsterveldt in Rotterdam de feestelijke aftrap verzorgd van de actieweek "Maak het zelf, schrijf je in!".

Tot en met 11 september organiseren scholen en gemeenten door heel het land acties om zoveel mogelijk jongeren van het vmbo succesvol over te laten stappen naar het mbo. Én om mbo-ers die het afgelopen jaar zijn uitgevallen opnieuw in te schrijven bij een passende opleiding. Samen met ruim vijfhonderd jongeren was ook minister Van der Laan (WWI) op het Rotterdamse Scheepvaart en Transport College aanwezig.

Gemeenten en scholen zetten deze week alles op alles om ervoor te zorgen dat echt álle vierdejaars vmbo'ers en de in de tussentijd uitgevallen leerlingen aankomen op het mbo. "Deze actieweek is echt een laatste check. Regio's pakken het op zoals ze het zelf het beste vinden, immers zij weten wat op hun school of gemeente werkt. In veel regio's worden jongeren flink achter de broek gezeten: ze worden gebeld, thuis opgezocht, uitgenodigd langs te komen, hun ouders aangesproken", aldus staatssecretaris Van Bijsterveldt.

Minister Plasterk benadrukt het belang van doorleren juist in deze tijden: "Het was altijd al belangrijk om je school af te maken: mét diploma heb je veel meer kans op een leuke baan die ook echt bij je past. Maar nu het economisch minder gaat in Nederland spelen diploma's nog sterker."

Digitaal verzuimloket
Om gemeenten en scholen te ondersteunen in de aanval op schooluitval, is per 1 augustus 2009 het digitaal verzuimloket verplicht. Spijbelen is vaak een voorbode voor latere schooluitval. Scholen melden verzuim bij één centraal loket, dat vervolgens de juiste woongemeente informeert. Dat scheelt scholen veel werk en levert snelle en betrouwbare informatie over spijbelaars, zodat ze sneller in beeld zijn en geholpen kunnen worden. Het digitale verzuimloket is afgelopen schooljaar in heel Nederland geïntroduceerd.

Startkwalificatie
Nog teveel jongeren verlaten school zonder startkwalificatie, dat is een mbo-diploma op niveau 2, 3 en 4 of een havo of vwo-diploma. Jongeren moeten tot hun 18e doorleren om zo'n diploma te halen. Een startkwalificatie is belangrijk voor de toekomst van jongeren. Het biedt hen betere kansen op het vinden van een baan, zeker nu het economisch minder gaat. Daarbij kunnen ze in de toekomst gemakkelijker doorstromen naar een betere baan en verdienen ze als starter gemiddeld euro 2.300 bruto per jaar meer dan zonder startkwalificatie.

Ambities
De ambitie van het kabinet is om het aantal nieuwe voortijdig schoolverlaters terug te dringen van 70.000 (in schooljaar 2003/4) naar maximaal 35.000 in 2012. De daling is inmiddels fors ingezet: in schooljaar 2007/8 waren er nog 48.800 nieuwe schooluitvallers. De doelstelling voor schooljaar 2008 - 2009 is om voor 1 oktober 2009 20% minder nieuwe schooluitvallers te realiseren. De landelijke actieweek 'Maak het zelf, schrijf je in!' onderstreept het belang van de startkwalificatie en een geslaagde overstap van het vmbo naar het mbo. Jongeren moeten zich realiseren dat zij hun toekomst zélf in de hand hebben.