Heemskerk: doorvoer generieke medicijnen mag niet onnodig gehinderd
'De doorvoer van generieke medicijnen naar óntwikkelingslanden mag niet onnodig worden gehinderd.' Dat zegt staatssecretaris Heemskerk in reactie op Kamervragen.
Soms houdt de Nederlandse douane op verzoek van producenten medicijnen tegen die in doorvoer zijn naar ontwikkelingslanden en waarvan medicijnfabrikanten vinden dat sprake is van namaak van hun product. Het kan dan gaan om aidsremmers, maar bijvoorbeeld ook life style medicijnen. Volgens Heemskerk is het cruciaal dat hierbij de zorg in ontwikkelingslanden niet in de knel komt. 'Het belang van de beschikbaarheid van goedkope generieke medicijnen in ontwikkelingslanden staat voorop. Wel moet namaak actief worden bestreden, omdat namaakmedicijnen gevaarlijk kunnen zijn en de rechten van fabrikanten moeten worden gerespecteerd', aldus Heemskerk.
Incidenten
Omdat de EU-douaneregels voor medicijndoorvoer niet duidelijk zijn en er een aantal incidenten is geweest waarbij medicijnen op de kade bleven staan, heeft Heemskerk de kwestie aangekaart bij de Europese Commissie (EC). Inmiddels zijn als gevolg van de incidenten vijf acties in gang gezet, schrijft Heemskerk. Zo start de EC een brede evaluatie van de douaneregels. Daarnaast heeft de EC vooruitlopend hierop als tijdelijke oplossing een 'explanatory memorandum' voor douanediensten gemaakt. Hierin wordt uitgelegd hoe de EU-Douaneverordening zo kan worden geïnterpreteerd dat onbelemmerde doorgang van generieke medicijnen is gegarandeerd en echte namaak wordt aangepakt.
Soepeler procedures
Verder bespreekt Nederland met hulporganisaties of in samenspraak met fabrikanten en douane kan worden gekomen tot soepeler procedures voor zendingen van echte medicijnen. Ook wordt binnenkort openbaar gemaakt welke bedrijven de douane verzoeken om het tegenhouden van zendingen. In Duitsland gebeurt dit al en het is volgens Heemskerk een goede maatregel om de problematiek transparanter te maken. Tot slot heeft de EC inmiddels ook richting de ambassadeurs van India en Brazilië (de belangrijkste handelspartners op het gebied van generieke medicijnen) aangegeven te werken aan een snelle oplossing, zodat generieke medicijnen niet onnodig worden gestopt bij de grenzen.
Doorvoer
In 2008 heeft de Nederlandse douane 17 partijen (grondstoffen voor) medicijnen tegengehouden. Alle 17 partijen waren op doorvoer ('in transit') en hadden dus een bestemming buiten de EU. Inmiddels zijn er van de 17 tegengehouden partijen nu 16 vrijgegeven, één zending ligt nog vast omdat de afzender en de octrooihouder nog geen overeenstemming hebben bereikt.
Meer informatie;
Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, Economische Zaken Persvoorlichting, 070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl.