14 miljoen euro voor innovatieve aanpak lerarentekort in mbo
Staatssecretaris Van Bijsterveldt ondersteunt de Netwerkschool 2.0 met 14 miljoen euro. Dat heeft zij vandaag bekend gemaakt in Rotterdam.
Geen gesloten schooldeuren tijdens de vakantieperiode voor mbo-studenten. Ruimere openingstijden voor docenten en studenten om aan projecten te werken. En door inzet van slimmere ict kunnen leraren meer op maat gesneden onderwijs bieden. Het lijkt toekomstmuziek, maar het wordt mogelijk voor roc's die meedoen aan het initiatief van 'de Netwerkschool'. Het geld is afkomstig uit FES-middelen.
Het middelbaar beroepsonderwijs ontvangt het extra geld om met dit concept de bedrijfsvoering te verbeteren, de onderwijskwaliteit te verhogen en het lerarentekort aan te pakken. Al deze doelen worden op een innovatieve en baanbrekende wijze aangepakt maar moeten worden gerealiseerd binnen de bestaande regels en ruimte, zoals de lesurennorm van 850 uur. "De kracht van de Netwerkschool zijn de grensverleggende ideeën die uit het mbo-veld zèlf komen. Ik verwacht veel van dit initiatief", aldus Van Bijsterveldt.
Van de zestig roc's hebben zich al vijftien met enthousiasme gemeld. Deze scholen maken nu plannen over hoe zij het Netwerkschoolconcept in hun eigen situatie kunnen vormgeven. Op basis van deze plannen zal een onafhankelijke jury eind dit jaar vijf scholen kiezen die vijf jaar lang, onder wetenschappelijke begeleiding, met de Netwerkschool aan de slag gaan.
Het Innovatieplatform heeft de Netwerkschool als een experiment destijds aan het Ministerie van OCW gepresenteerd. Het Innovatieplatform heeft daarna De Argumentenfabriek gevraagd om, in samenwerking met procesmanagement MBO 2010 en ROC's, een plan van aanpak te maken.