Meeste regio`s klaar met actieplannen jeugdwerkloosheid

Vrijwel alle dertig regio’s hebben actieplannen voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid bij staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingediend. ‘Er is door alle betrokkenen in de regio’s werkelijk keihard gewerkt’, aldus Klijnsma. Op 9 september ondertekent Klijnsma met ruim de helft van de wethouders namens hun regio’s convenanten om de afspraken tussen Rijk en partijen in de regio te bevestigen. Doel is dat de overige regio’s nog in september de convenanten met de staatssecretaris tekenen.

Cruciale rol

De regionale partners vervullen een cruciale rol in de bestrijding van de jeugdwerkloosheid en in de uitvoering van het Actieplan. ‘Zij kunnen de jongeren achterhalen, ze kennen de scholen, ze kennen de werkgevers. Ze zitten er bovenop’, stelt Klijnsma. De staatssecretaris roept ook ouders op hun kinderen die nu thuiszitten naar de Werkpleinen te sturen, waar de arbeidsbemiddeling en advisering in de regio’s plaatsvindt. Het is dan ook goed te zien dat nu al in tal van regio’s extra inzet wordt gepleegd om de jeugdwerkloosheid aan te pakken.


Het ministerie is in nauw contact met de betrokkenen in de regio’s waar de plannen in de laatste fase van afronding zitten. Deze regio’s tekenen later deze maand de convenanten met de staatssecretaris. Klijnsma heeft er alle vertrouwen in dat ook die plannen snel klaar zijn. ‘Ook in die regio’s wordt hard gewerkt. Iedereen is bezig met het optuigen van de noodzakelijke voorzieningen.’, aldus de staatssecretaris.

Convenanten

Het kabinet beoordeelt op dit moment de regionale actieplannen. Op 9 september ondertekent Klijnsma met ruim de helft van de wethouders namens hun regio’s convenanten om de afspraken tussen Rijk en regio te bevestigen. Daarna maakt het kabinet het beschikbare budget voor 2009 (60 miljoen euro) over aan de regio’s. Voor 2010 en 2011 moeten de regio’s opnieuw plannen indienen.

Actieplan jeugdwerkloosheid

De regionale actieplannen vloeien voort uit het landelijke Actieplan Jeugdwerkloosheid dat Klijnsma, in samenwerking met minister Rouvoet (Jeugd en Gezin), minister Van der Laan (wonen, Wijken en Integratie), staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) op 29 mei heeft gepresenteerd. Het landelijke Actieplan geeft aan hoe de € 250 miljoen die het kabinet heeft uitgetrokken voor de bestrijding en de preventie van jeugdwerkloosheid besteed gaat worden. In de regionale plannen moeten onder meer afspraken staan over de resultaten die de regio’s willen halen, wanneer die zijn gehaald en welke partijen zijn betrokken. Het kabinet trekt daarnaast ook nog eens € 250 miljoen extra uit voor investeringen in het onderwijs. Jongeren kunnen hiermee bijvoorbeeld langer op school blijven.