Kabinet: vooruitgang Roemenië en Bulgarije onvoldoende
De nieuwe EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije doen nog te weinig om de corruptie en georganiseerde misdaad aan te pakken. Ook het financiële beheer van EU-fondsen is nog ondermaats. Het kabinet zal in Europees verband opnieuw aandringen op verbeteringen in beide landen. Is daar geen sprake van, dan zal dat gevolgen hebben voor de uitkering van Europese fondsen aan beide landen en hun toetreding tot de Schengenzone.
Tot deze conclusie kwam het kabinet vandaag reagerend op het voortgangsrapport dat de Europese Commissie op 22 juli in het kader van het Coöperatie en Verificatiemechanisme (CVM) voor beide landen presenteerde.
Kabinet wijst op gebreken
De brief die staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken), mede namens de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Hirsch Ballin (Justitie) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, wijst op vele gebreken, waaronder “het gebrek aan politieke wil om onomkeerbare hervormingen door te voeren”.
In september komt de Europese Commissie, op verzoek van het Europees Parlement, met een rapport dat geheel gericht is op financieel beheer van EU-fondsen. De betalingen aan Bulgarije waren eerder al opgeschort wegens onzorgvuldig beheer. Mocht de conclusie straks luiden dat het beheer nog steeds gebrekkig is, dan zal Nederland pleiten voor verdere maatregelen. Het kabinet heeft hier in mei in een brief van staatssecretaris Timmermans aan Eurocommissaris Barrot (Justitiële Samenwerking) ook al op aangedrongen.
Vooruitgang als voorwaarde
Het kabinet acht concrete vooruitgang in beide landen essentieel met het oog op de geloofwaardigheid van de Europese Unie. Bovendien vindt het kabinet dat de landen te weinig doen om hun burgers optimaal te laten profiteren van de mogelijkheden die het EU-lidmaatschap met zich meebrengt.Het Coöperatie en Verificatiemechanisme (CVM) dat voor beide landen –mede op aandringen van Nederland- was afgesproken als voorwaarde voor hun toetreding blijft voor Nederland vooralsnog onverkort van kracht. Dit geeft de overige lidstaten en de Europese Commissie de mogelijkheid om de vooruitgang nauwgezet te volgen en de noodzakelijke hervormingen op de politieke agenda te houden.
Toetreding tot de Schengenzone zou resulteren in het verdwijnen van controles aan de zogenaamde binnengrenzen. Het kabinet stelt dat hier alleen maar sprake van kan zijn als er voldoende vertrouwen bestaat tussen de verdragspartners. In zowel Roemenië als Bulgarije is nog steeds op grote schaal sprake van corruptie, onder meer binnen het politieapparaat, terwijl deze instellingen juist in de aanpak van mensenhandel en illegale immigratie onberispelijk dienen te zijn.
Verbeterpunten
De Europese Commissie heeft voor Bulgarije 21, en voor Roemenië 16 verbeterpunten aangedragen. Nederland steunt de Commissie hierin.Het kabinet brengt op 3 september zijn zorgen over tijdens het bezoek van de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Diaconescu aan Nederland. Ook zal het kabinet de Bulgaarse ambassadeur in Nederland inlichten over de Nederlandse conclusies.