Crisisaanpak: 80 miljoen voor bouw en onderhoud jeugdzorginstellingen
Bouwvakkers gaan aan de slag met 53 bouwprojecten om de leefomgeving voor kinderen in jeugdzorginstellingen te verbeteren en groener en veiliger te maken. Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) levert hiermee een bijdrage aan het aanpakken van de crisis in de bouw. Het gaat om een totaalbudget van 80 miljoen euro.
Jeugdzorginstellingen hebben enthousiast gereageerd op de regeling. Ze hebben massaal projectvoorstellen ingediend om de dagelijkse leefomgeving voor kinderen te verbeteren, het energieverbruik te verminderen en de brandveiligheid te verbeteren. Ook worden hekken, tralies en bezoekersruimten van een aantal gesloten jeugdzorginstellingen aangepast om het verblijf vriendelijker te maken.
Minister Rouvoet: “Met deze investering slaan wij twee vliegen in een klap. We houden bouwvakkers aan de slag in deze crisistijden. En kinderen in de jeugdzorg krijgen betere slaapkamers, badkamers en therapieruimtes. Bovendien draagt het ook bij aan een beter milieu en een lagere energierekening.”
Eigen slaapkamer
Jeugdzorginstelling Entréa in Nijmegen gaat bijvoorbeeld investeren in grotere en betere slaapkamers en badkamers. Ook worden er maatregelen getroffen die uiteindelijk tot een energiebesparing van 40% kunnen leiden. Bij Trajectum in Zeist slapen kinderen nu met 2 of 3 op een kamer. In de vervangende nieuwbouw komt daar een einde aan. Dan heeft iedereen een eigen slaapkamer. Bij de Koppeling in Amsterdam worden 5 meter hoge hekken vervangen door een groene omheining die beter past bij de kwaliteitseisen van een gesloten jeugdzorginstelling.