Staatssecretaris De Jager slaat ‘Japan Vijfje’

Op maandag 24 augustus 2009 heeft staatsecretaris De Jager de officiële Eerste Slag van het ‘Japan Vijfje’ verricht. Deze herdenkingsmunt symboliseert de handelsrelatie tussen Japan en Nederland sinds 1609, dit jaar 400 jaar geleden.

Nederland was het eerste West-Europese land waarmee Japan een officiële handelsrelatie aanging. De unieke samenwerking startte in 1609 met de oprichting van een permanente Nederlandse VOC-handelspost op het Japanse eiland Hirado. Japan was voor West-Europeanen toen nog volledig onbekend terrein. Japanners wisten op hun beurt vrijwel niets van de West-Europese beschaving. Langzamerhand leerden beide culturen steeds meer van elkaar, waarbij de handel een drijvende kracht was. Zo werd Nederland voor Japan ‘het venster op het Westen’.

Het Japan Vijfje is een nieuw wettig betaalmiddel en daarnaast een uniek verzamelobject. Het opvallende ontwerp is van Esther de Vries en Richard Niessen. Beide ontwerpers wisten de rijke historie van de Japans-Nederlandse handelsbetrekkingen op een gelaagde munt weer te geven. Opvallendste aspect aan het Japans aandoende design zijn de linten in de vorm van een platte knoop die staat voor de verbintenis tussen beide landen. Uniek is eveneens dat de herdenkingsmunt naast een Nederlands munt- en muntmeesterteken, ook een Japanse tempel bevat: een symbool voor de samenwerking met het Japanse Munthuis.

Verkrijgbaarheid

Het Japan Vijfje is vanaf dinsdag 25 augustus 2009 verkrijgbaar als nieuw wettig betaalmiddel en verzamelobject bij het Postkantoor, bij de TNT Postkantoren in Winkels en via www.herdenkingsmunt.nl. De herdenkingsmunt is in gelimiteerde oplage geslagen. Voor verzamelaars verschijnt naast het Japan Vijfje ook een zilveren Japan Vijfje en een gouden Japan Tientje.