'Geduld en zorgvuldigheid nodig voor kennisdemocratie'
Burgers moeten in onze kennismaatschappij meer kunnen bijdragen aan nieuw beleid. Het is belangrijk om de gesprekken daarover geduldig en zorgvuldig te voeren. Dat zei minister Cramer tijdens een symposium over de kennisdemocratie.
Kennisdemocratie is een term van bestuurskundige Roel in 't Veld, voorzitter van het symposium. Hij bedoelt daarmee dat burgers tegenwoordig meer kunnen bijdragen aan nieuw beleid. En dat ook zouden moeten doen.
Want mensen zijn tegenwoordig beter opgeleid. Informatie is altijd en overal beschikbaar. Daardoor kunnen meer mensen meedenken en -praten over bijvoorbeeld milieubeleid. Die kennis doet niet onder voor de kennis die de overheid zelf heeft. Daarom moet er meer plek komen voor burgers in het openbaar bestuur.
Maar het Nederlandse bestuurssysteem heeft zijn wortels in de negentiende eeuw. Het is nog niet voldoende toegerust op de kennismaatschappij en -economie: er is nog te weinig plek voor burgers, aldus In 't Veld.
Scherpe kanten
Minister Cramer onderschrijft dat burgers veel kennis hebben. En dat het belangrijk is om die experts te betrekken bij het maken van beleid. 'Goed onderbouwde kritiek is wat het beleid de scherpe kanten geeft. VROM is daar vaak erg blij mee.'
Snel resultaat
Tegelijk is het belangrijk om zorgvuldig kritiek te geven. 'Hoewel meer mensen meepraten', aldus Cramer, 'zijn de gesprekken soms minder zorgvuldig. We verkondigen sneller en duidelijker onze positie in een debat. En willen sneller resultaat.'
Geduld
Dat kan soms lastig zijn, omdat niet alleen onze samenleving complexer is, maar ook onze problemen, legt de bewindsvrouw uit. Denk aan internationale milieuproblemen: dit zijn complexe wereldwijde problemen. Die vragen om wereldwijde oplossingen, waarbij enorme belangen spelen. Cramer: 'En die vragen veel geduld en leveren vaak een compromis.'
Dat veroorzaakt soms kritiek dat het beleid niet ver genoeg gaat, te laat is opgesteld of niet effectief en efficiënt is. 'Die kritiek is nodig, maar het betekent natuurlijk niet dat de ministeries er altijd even blij mee zijn', bekent Cramer. Maar dat is de aard van deze ontwikkeling. 'Kennis en beleid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Die verbinding zal natuurlijk niet altijd even soepel verlopen.'
- Toespraak minister Cramer (Engelstalig)
- Artikel Roel in 't Veld: 'Bekwame burger redt democratie' (Binnenlandsbestuur.nl)
Hebt u een goed idee?
VROM heeft voor burgers twee mogelijkheden om mee te denken en werken:
- Idee VROM is het platform voor het indienen van innovatieve eigen initiatieven.
Last van de overheid?
Ergert u zich aan omslachtige procedures, onnodige briefwisselingen en aan bureaucratische rompslomp? Geef het door op http://www.lastvandeoverheid.nl/.
Inspraak en meedoen
Op de website van de Tweede Kamer vindt u een overzicht van de verschillende manieren om uw mening en denkbeelden kenbaar te maken aan het parlement: van acties en demonstreren tot burgerinitiatieven en petities.