Antwoorden op vragen van het lid Van Dijken (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over zonnebankverbod voor jongeren onder 18 jaar
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
VGP-2948418
24 augustus 2009
Geachte voorzitter,
Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Dijken (PvdA) over zonnebankverbod voor jongeren onder 18 jaar (2009Z14467).
Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. A. Klink
Vraag 1
Kent u de artikelen “Zonnebankverbod voor Duitse jongeren” 1), “Duitse jongeren mogen niet onder de zonnebank” 2) en “Amerika stelt leeftijdsgrens aan gebruik zonnebank”? 3)
Antwoord 1
Ja.
Vraag 2
Wat is uw mening over de Duitse maatregel die behelst dat Duitse jongeren onder de 18 jaar in verband met grotere kans op huidkanker geen gebruik meer mogen maken van zonnebanken en solariums? Denkt u dat huidkankerrisico’s voor Duitse jongeren anders liggen dan voor Nederlandse jongeren?
Antwoord 2
De Duitse maatregel is, evenals de in Nederland geldende norm voor zonnebanken, gebaseerd op het advies van het wetenschappelijk comité voor consumentenproducten van de Europese Commissie (SCCP). 4) Het SCCP ontraadt het gebruik van zonnebanken door jongeren onder de 18 jaar. De aanbevelingen van het SCCP, waaronder de leeftijdsrestrictie, zijn door de Europese Commissie overgenomen en zijn verwerkt in de norm voor zonnebanken (EN 60335-2-27). Deze norm is ook in Nederland aangewezen. De leeftijdsrestrictie is in Duitsland en Nederland gelijk, alleen heeft Duitsland gekozen voor een expliciet wettelijk verbod.
Vraag 3
Denkt u dat de huidige leeftijdsrestrictie voldoende is om minderjarigen te beschermen tegen de gevaren van huidkanker? Wat houdt deze leeftijdsrestrictie precies in? Wie heeft de restrictie opgesteld?
Antwoord 3
Zoals hierboven aangegeven is het advies om jongeren onder de 18 jaar te ontraden om gebruik te maken van zonnebanken afkomstig van het SCCP. Deze leeftijdsrestrictie is overgenomen in de Europese norm voor zonnebanken.
De norm is in Nederland aangewezen onder de Warenwet. Artikel 18 van de Warenwet stelt dat uitsluitend veilige producten op de markt mogen worden gebracht. Voor een zonnebank houdt dit in dat deze als veilig aangemerkt wordt als deze geleverd wordt of in dienstverlening aangeboden wordt indien aan de Europese norm voor zonnebanken wordt voldaan. Deze norm stelt dat gebruikers dienen te worden geïnformeerd over risico’s en dat instructies voor veilig gebruik moeten worden bijgeleverd. Eén van deze instructies voor veilig gebruik is gericht op het ontraden van het gebruik van zonnebanken door jongeren onder de
Vraag 18 jaar
De VWA houdt sinds 2007 toezicht op de naleving van de aangescherpte norm voor zonnebanken. Uit de voorlopige inspectiebevindingen van de VWA blijkt dat inmiddels ongeveer tweederde van de zonnestudio’s met iedere klant een intakegesprek voert, deze klant een persoonlijk gebruiksadvies geeft en jongeren beneden de 18 jaar weert. Eind 2006 was dit ongeveer eenzesde van de zonnestudio’s. Er is duidelijk progressie zichtbaar.
Daarom ben ik van mening dat de huidige norm voldoende is om jongeren onder de 18 jaar te beschermen. Ik blijf de naleving van de norm voor zonnebanken volgen.Antwoord 4
Deelt u de mening met het Nederlands Kankerinstituut dat de huidige restrictie in Nederland zou moeten worden omgezet in een verbod om jongeren onder de
18 jaar tegen de gevaren van huidkanker te beschermen? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 4
Nee. Ik heb vertrouwen in het huidige beleid dat aanbieders van zonnebanken gebruikers dienen te informeren over de risico’s van het gebruik van zonnebanken en jongeren onder de 18 jaar weren. Zoals uit de bevindingen van de VWA blijkt, heeft de norm snel zijn toepassing in de branche gevonden. Op dit moment zie ik dan ook geen reden het huidige beleid te wijzigen.
Antwoord 5
Op welk termijn bent u van plan, gezien het toenemend aantal gevallen van huidkanker wereldwijd, een specifiek verbod op te leggen in verband met gezondheidschade bij jongeren?
Antwoord 5
Zie beantwoording onder 4.
1) Nu.nl, 11 maart 2009
2) Nu.nl, 1 juli 2009
3) Nu.nl, 26 maart 2009
4) Opinion on Biological effects of ultraviolet radiation relevant to health with particular reference to sunbeds for cosmetic purposes, 20 juni 2006