Kranslegging bij Indisch Monument
Met een herdenkingsbijeenkomst is vandaag bij het Indisch Monument in Den Haag stilgestaan bij de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport Jet Bussemaker legden namens de regering een krans. Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, en Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee, deden hetzelfde namens de krijgsmacht.
Herdacht werden alle burger- en militaire slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië. De overgave van Japan betekende voor het Koninkrijk der Nederlanden de bevrijding van het voormalig Nederlands-Indië en het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog.
Minister van Defensie Eimert van Middelkoop woonde de jaarlijks terugkerende plechtigheid eveneens bij. De Indië Herdenking werd muzikaal ondersteund door onder meer de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Verdere Defensieondersteuning kwam van het Korps Nationale Reserve, het Regiment van Heutsz van 11 Luchtmobiele Brigade (vaandelwacht), de marechaussee en de AudioVisuele Dienst Defensie.
De herdenking werd afgesloten met een défile van alle aanwezigen langs het monument. Onder hen ook Ridders der Militaire Willems-Orde en dragers van de Bronzen Leeuw en het Bronzen Kruis.