Koenders gematigd optimistisch na donorconferentie in Birma
Minister Koenders is gematigd optimistisch over de uitkomst van de donorconferentie die vandaag in Rangoon is gehouden voor de slachtoffers van de cycloon Nargis. 'Door gezamenlijke politieke druk is de deur verder opengetrokken. Dat was broodnodig, maar de test ligt in het aantal mensen dat op tijd bereikt wordt', aldus Koenders.
Volgens Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is er sprake van 'enige' vooruitgang. Ongeveer 40% van de getroffen mensen krijgt momenteel enige vorm van ondersteuning en er hebben inmiddels honderdvijftig noodvluchten Rangoon bereikt. Koenders: 'Circa 60% van de mensen heeft nog steeds geen enkele vorm van hulp ontvangen; dit vereist directe medewerking van Birma om hulpverleners ook daadwerkelijk in de meest afgelegen gebieden toe te laten. Het gaat om het openen van vliegvelden en havens, en het toelaten van mensen in de afgelegen gebieden'.
De minister liet tijdens de donorconferentie weten dat Nederland bereid is om onder voorwaarde vijf miljoen euro noodhulp bij te dragen. Het moet dan wel duidelijk zijn dat alle noodzakelijke hulpverleners en goederen ook de meest afgelegen getroffen gebieden mogen en kunnen bereiken. Ook andere landen hebben toegezegd onder deze zelfde voorwaarden extra te willen bijdragen aan het UN/ASEAN-inspanningen.
Op initiatief van minister Koenders en de Britse minister Alexander is de Secretaris-Generaal van de VN gevraagd persoonlijk gecommitteerd te blijven aan de uitvoering van de beloften van het Birmese regime. Daartoe diende een lang gesprek van beide ministers met SG Ban Ki-moon gisteravond in Bangkok. Ban Ki-moon heeft dit toegezegd en zal binnenkort naar Birma terugkeren.
Premier Thein Sein van Birma gaf tijdens de opening van de conferentie aan, dat hulp van alle organisaties en landen van de wereld welkom is, zo lang deze hulp geen politiek karakter heeft. Ook liet hij weten dat alle noodhulp voor de slachtoffers het land in mag, zowel via land, zee als lucht. Noodhulp via zee moet wel met civiele schepen via de haven van Rangoon het land in.
Ban Ki-moon liet in zijn speech weten dat geen enkel land in de wereld een dergelijke ramp in zijn eentje kan opvangen. Ban Ki-moon, die met zijn bezoek eerder deze week aan Birma het regime zover had gekregen om alle hulpverleners toe te laten, riep alle aanwezige landen en organisaties op om achter het gezamenlijke initiatief van ASEAN en de VN te gaan staan. Beide organisaties zullen in samenwerking met het Birmese regime de komende maanden zoveel mogelijk mensen in nood helpen via een zogenaamde tripartite kerngroep (TCG).