Het rijksbrede model DBFM(O)-contract is af!
Het afgelopen jaar heeft een interdepartementale werkgroep voor 'PPS bij het Rijk'gewerkt aan een model DBFM(O)-contract. Dit contract wordt in de toekomst door de deelnemende ministeries toegepast. Het model bestaat uit een algemeen deel met twee modules, één voor weginfrastructuur (DBFM) en één voor gebouwen (DBFMO). Hierin zijn de ervaringen uit de RGD- en RWS-projecten van de samenwerkende ministeries verwerkt.
Het doel van de standaardisering is om de uniformiteit van de DBFM(O)-contracten te bevorderen en daarmee transactiekosten voor zowel de markt als de opdrachtgever te verminderen. Zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer hoeven op deze wijze niet elke keer het wiel uit te vinden en de markt hoeft zich niet telkens intensief in elk deel van het contract te verdiepen om de bedoeling van de opdrachtgever te kunnen begrijpen. Naast verlaging van transactiekosten kunnen, door standaardisering en uniformering, marktpartijen makkelijker toetreden. De discussies en vragen tijdens de aanbesteding kunnen zich sneller richten op waar het eigenlijk om gaat, namelijk welke dienst moet er worden geleverd? Het model draagt bij aan een herkenbaar, efficiënt en doelmatig aanbestedingsproces voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer, waarin de gehele levenscyclus van een project een plaats heeft. Het rijksbrede modelcontract draagt bij aan de interdepartementale kennisuitwisseling en –opbouw.
In het nieuwe modelcontract is een aantal beleidsmatige keuzes verwerkt. Zo is voor afhandeling van eventuele geschillen gekozen voor de gewone rechter (rechtbank). Met betrekking tot intellectuele eigendomsrechten, zoals auteursrechten en octrooi, is gekozen voor het verkrijgen van een licentie door de opdrachtgever en niet automatisch voor het verkrijgen van de volledige eigendom ervan.
Het rijksbrede modelcontract is in april 2009 aan marktpartijen ter consultatie aangeboden. Zowel Bouwend Nederland als IPFA Nederland hebben hun waardering geuit over de kwaliteitsslag die met de modellen is gemaakt. Het model DBFM(O)-contract is inmiddels vastgesteld door de deelnemende ministeries. Het model DBFM(O)-contract is gesplitst naar de modules voor Rijkswaterstaat & Rijksgebouwendienst/Defensie.
In de praktijk is de waarde van een DBFM(O)-contract al meerdere malen aangetoond. Zo is bijvoorbeeld de N31 onder Leeuwarden enkele maanden eerder opgeleverd dan gepland en is men binnen het budget gebleven. Bij de Kromhoutkazerne te Utrecht is een optimale flexibiliteit van het complex bereikt, terwijl het gezamenlijk kantoor van de IB-Groep en de Belastingdienst te Groningen een van de duurzaamste kantoorgebouwen van Nederland wordt (winnaar Nederlandse Bouwprijs 2009).