Verhagen tevreden met garanties India tegen nucleair misbruik
Dankzij intensieve Nederlandse diplomatie heeft India garanties gegeven om de verspreiding van nucleaire kennis tegen te gaan en heldere toezeggingen gedaan over het vreedzaam gebruik van nucleair materiaal.
Daarmee is het belangrijkste obstakel weggenomen voor samenwerking tussen India en landen die nucleaire technologie en brandstof kunnen leveren. Dit stelt India staat meer kernenergie op te wekken en in zijn energiebehoefte te voorzien. Dat is de uitkomst van onderhandelingen die deze week hebben plaatsgevonden in Wenen.
Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) is tevreden met het bereikte akkoord. "Ik steun de Indiase wens om kernenergie op te wekken voor de economische ontwikkeling van het land. Maar we moeten wel voorkomen dat deze kennis bij de verkeerde landen of groepen terecht komt."
De onderhandelingen vonden plaats nadat de Verenigde Staten en India in 2005 bekend maakten te willen samenwerken op het gebied van vreedzame kernenergie. Volgens bestaande afspraken kan dit alleen met toestemming van de Nuclear Suppliers Group (NSG). Dit is een groep van 45 landen die nucleaire goederen leveren en door middel van strenge regels wilen bijdragen aan het tegengaan van kernwapens.
Nederland heeft zich de afgelopen weken als prominent NSG-lid actief ingezet bij de Verenigde Staten, India en andere landen om heldere afspraken te maken. "Er is keihard onderhandeld," aldus Verhagen. "Zowel premier Balkenende als ik hebben diverse malen gesproken met onze Amerikaanse, Indiase en Europese collega's, en ik ben blij dat onze inzet uiteindelijk heeft geleid tot een oplossing."
India heeft het het non-proliferatieverdrag niet ondertekend en samenwerking met de Nuclear Suppliers Group (NSG) was tot dit moment niet mogelijk. Volgens de nieuwe afspraken zal India het militaire en civiele deel van haar nucleaire industrie strikt gescheiden houden. De civiele industrie komt onder internationaal toezicht. Daarnaast heeft India beloofd geen kernproeven uit te voeren of nucleaire kennis te verspreiden, en in een politieke verklaring haar steun uitgesproken voor het uitbannen van kernwapens.
Volgens Verhagen blijft het belang van non-proliferatie voorop staan: "Mocht India zich ondanks de garanties in de toekomst niet aan deze toezeggingen houden, zal de NSG de samenwerking automatisch beëindigen."
Naast Nederland behoren alle andere EU-landen, de Verenigde Staten, China, Australië, Canada, Japan, Zuid-Afrika, Argentinië, Brazilië, Rusland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Turkije tot de Nuclear Suppliers Group.