Timmermans wil betrokken burgers
‘Leven en laten leven is niet voldoende. We hebben in Nederland een nieuwe vorm van burgerschap nodig, een vorm van samenleven met begrip voor en interesse in elkaars verschillen.’ Dit betoogde staatssecretaris Timmermans zondagmiddag in een toespraak tijdens Forum Amsterdam ‘Het geheim van…’ in Felix Meritis.
Hij nam met zijn toespraak een voorschot op ‘NY 400’, het jaar 2009 waarin gevierd wordt dat 400 jaar geleden een VOC-schip het tegenwoordige New York bereikte en waar later de kolonie Nieuw Amsterdam zou worden gesticht.
‘Hoe anders is de associatie zoals die van mijn zoon, die tegenwoordig bij de Verenigde Staten denkt aan Guantánamo Bay, dan die van mijn moeder, voor wie de Amerikanen nog altijd de grote bevrijders zijn.', zo verhaalde de staatssecretaris, en vervolgde: 'Maar we kunnen tegenwoordig ook nog heel wat opsteken van de Amerikanen. Waar Nederlanders tolerantie zijn gaan gelijkstellen aan onverschilligheid, kunnen wij nog een puntje zuigen aan de interculturele dialoog, of anders gezegd de ‘inter-menselijkheid’, een prijzenswaardige karakteristiek van de Amerikaanse samenleving.’ De staatssecretaris wees op de verzuiling en de zogenaamde Nederlandse tolerantie waardoor Nederland niet heeft geleerd hoe met de ander om te gaan.
‘Allochtoon' en 'autochtoon' noemde de staatssecretaris ‘door Nederland ingevoerde omslachtige begrippen die je niet aan de wereld kunt uitleggen’. In plaats daarvan stelde hij voor het ‘koppelteken-Nederlander’ in te voeren, een prachtige uiting van integratie in tegenstelling tot assimilatie. Timmermans besloot met de oproep om ‘het jaar ‘NY 400’ te gebruiken om stappen te zetten in een overkoepelend burgerschap zoals ook de Amerikaanse samenleving die heeft, een samenleving waar wij juist heel veel fundamentele waarden mee delen.'
Na een intensieve, en inspirerende dag van workshops, toespraken en ‘geheimen’ van verschillende persoonlijkheden uit de culturele sector, het bestuurlijk- en het bedrijfsleven, wist Timmermans de volle Concertzaal van Felix Meritis te boeien, waarna hij de dagresultaten van de workshops in ontvangst nam: ontsluierde geheimen en ervaringen van David Endt (teamleider Ajax), Jan Benthem (oprichter Benthem Crouwel), Roberto Payer (General Manager Hilton Hotel Amsterdam), Liselotte de Koning (directeur Rode Kruis, Amsterdam), Haig Balian (directeur Artis), Sarriel Taus (oprichter restaurant Fifteen), Rob Wagemans (oprichter Concrete) en Kai Pattipilohy (oprichter Diversion).
Forum Amsterdam werd georganiseerd vooruitlopend op het jaar 2009, het Europees Jaar voor Creativiteit en Innovatie op het terrein van onderwijs en cultuur.