Timmermans voor werkbezoek in Londen
Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) legde gisteren een werkbezoek af aan Londen. Hij sprak daar met Britse collega’s en hield 's avonds een toespraak op de London School of Economics (LSE).
Timmermans sprak op een bijeenkomst in het Old Theatre van de LSE naar aanleiding van het rapport 'Options for the EU post-2009', van het het onderzoeksproject ‘An EU ‘Fit for Purpose’ in the Global Age’ van Policy Network in samenwerking met LSE en de Griekse denktank voor Europees beleid ELIAMEP.
“Dit is niet de tijd waarin we ons euroscepsis kunnen veroorloven. We hebben nu de Europese schaal nodig om de problemen aan te pakken die voor ons liggen. Deze crisis kunnen we alleen het hoofd bieden als we samenwerken, wereldwijd maar te beginnen in Europa”, aldus Timmermans. “Europa heeft de beste uitgangspositie van alle regio's om de economische uitdagingen en de uitdagingen rond klimaat en energie aan te kunnen”.
Europa heeft een heleboel voordelen ten opzichte van andere regio's, de meeste strategische diepte, volgens Timmermans. “Europa kan de leiding nemen in een nieuwe opbouwperiode, maar dan moet Europa wel haar internationale rol versterken en de relaties met alle buren verdiepen.”
“Het grootste probleem in de Europese politiek vandaag de dag is het gebrek aan zelfvertrouwen, waardoor de politiek van de angst in heel Europa het politieke debat domineert. Je kunt in heel Europa verkiezingen winnen op basis van angst. De enige manier om hier tegenwicht aan te bieden is optimisme gebaseerd op feiten. En daar ligt een goede kans, omdat we een goede uitgangspositie hebben.”
Tijdens de ‘public lecture’, bijgewoond door ruim 400 studenten, wetenschappers, beleidsmakers en andere belangstellenden gaven naast Timmermans ook minister David Miliband (Verenigd Koninkrijk) en Stephen Wall hun visie op de uitdagingingen waar de Europese Unie voor staat.
Naast de ontmoeting met David Miliband sprak Timmermans eerder op de dag onder meer met zijn Britse collega’s Myners (Financiën) en Vadera (Economische Zaken).