Timmermans: 21ste eeuw wordt de eeuw van Europa
‘De economische opkomst van Azië betekent niet automatisch de neergang van het Westen’. Dat stelde staatssecretaris Timmermans maandag in zijn lezing aan de Universiteit van Amsterdam.
Timmermans (Europese Zaken) gaf in zijn lezing, de eerste in een cyclus getiteld ‘European Union in the Global Order’, zijn visie op de vraag hoe Europa zou moeten inspelen op de uitdagingen van de geglobaliseerde wereld. Hij besteedde daarbij ruim aandacht aan de gevolgen van de financiële crisis en de rol die de Europese Unie daarin speelt.
Volgens Timmermans moet de reeks crises (financieel, energie, klimaat) ons de ogen openen voor de versukkeling waarin de politiek terecht is gekomen. De vraagstukken van de globalisering vragen om een sterk ordeningsvermogen, politiek en economisch leiderschap van Europa en een goede balans in de samenwerking op nationaal en Europees niveau. ‘Slagen we daarin, dan wordt de 21e eeuw de eeuw van Europa’, voorspelde Timmermans.
Met deze stelling neemt Timmermans een voorschot op het debat dat hij vanavond zal voeren met de Singaporese denker Kishore Mahbubani. Die onderschat volgens Timmermans het vermogen van Westerse democratieën om zich te onderwerpen aan kritische zelfreflectie en zo sterker tevoorschijn te komen uit perioden van crisis.
‘Europa heeft met 500 miljoen mensen de grootste en rijkste markt ter wereld, met ’s werelds kortste en meest toegankelijke aanvoerlijnen en grote voordelen op het gebied van infrastructuur en transportvoorzieningen. De toekomst zal in het teken staan van herregionalisering - en dan beschikt Europa over goede papieren’, aldus Timmermans.