Nederlandse hulp effectief in Oost-Congo
“De humanitaire situatie in het oosten van Congo is aanmerkelijk verbeterd.” Dat zei minister Bert Koenders aan het eind van de tweede dag van zijn werkbezoek aan de DRC in Goma. “Er is een einde gekomen aan de gevechten en ruim 300.000 ontheemden zijn teruggekeerd naar hun dorp. Ik wil nog niet spreken van een onomkeerbaar proces, maar ik ben voorzichtig optimistisch."
In november was de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking voor het laatst in Goma. 250.000 mensen waren toen op de vlucht geslagen voor het geweld tussen de rebellenbeweging van Nkunda (CNDP) en het Congolese leger, naast de 600.000 ontheemden die er al waren. Er was sprake van een grote humanitaire crisis. De situatie is nu geheel veranderd. De Rwandese regering werkt nu samen met de Congolese regering in de strijd tegen Hutu-milities, die verantwoordelijk zijn voor de genocide in Rwanda.
De gouverneur van de provincie Noord-Kivu, Julien Paluku, bedankte Koenders voor de politieke en humanitaire steun van de Nederlandse regering. “We konden op Nederland rekenen in moeilijke tijden. De Nederlandse hulp was zeer effectief”, aldus Paluku. De integratie van de rebellenbeweging in het leger is volgens de gouverneur bijna voltooid. “Het grootste probleem is nu het uitschakelen van de overgebleven milities. Daar zijn we zeer alert op.”
Koenders zegde Paluku steun toe bij de uitvoering van het wederopbouwproces in het oosten van Congo. Nederland heeft al eerder een bijdrage van 19 miljoen Euro gegeven aan een speciaal fonds voor het oosten van Congo, dat beheerd wordt door de VN. Met geld van de Nederlandse regering zijn in Noord-Kivu inmiddels in korte tijd twee belangrijke wegen hersteld, 300 politieagenten opgeleid en een militair ziekenhuis opgeknapt.
Er liggen concrete plannen om tienduizenden vluchtelingen en gedemobiliseerde soldaten te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Zij hebben huis en haard verloren en krijgen bij terugkeer bijvoorbeeld een matras, een eenvoudig kooktoestel, zaaigoed en een hak om het land te bewerken. En wat zakgeld om in de eerste levensbehoeften te kunnen voorzien.
Nederland geeft ook steun aan het opknappen van kazernes, politiebureaus en rechtsgebouwen. “Veiligheid en economische wederopbouw zijn essentiele voorwaarden voor duurzame vrede. De overheid krijgt alleen steun van de bevolking als het dagelijks leven weer terugkeert. Als kinderen naar school kunnen en er medische zorg is”, aldus Koenders. “Het is van groot belang dat de rechtsorde zo snel mogelijk wordt hersteld. Mensen moeten zich veilig voelen en daders van sexueel geweld mogen hun straf niet ontlopen.”
Koenders is morgen in Bukavu, de hoofdstad van Zuid-Kivu en reist daarna door naar Burundi en Rwanda.