Nederlandse cameraman kwam om door Russische clusterbom
De Nederlandse cameraman Stan Storimans, die 12 augustus in de Georgische stad Gori om het leven kwam, is het slachtoffer geworden van clustermunitie. De munitie is afgevuurd met een type raket die alleen in het wapenarsenaal van Rusland voorkomt. Dat is de conclusie van de missie die in opdracht van minister Verhagen heeft onderzocht onder welke omstandigheden Storimans is omgekomen.
Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt de resultaten van het onderzoek bijzonder ernstig. 'Dat heb ik de Russische autoriteiten ook duidelijk gemaakt. Het mag niet gebeuren dat clustermunitie op deze manier wordt ingezet. Er waren geen militaire troepen meer in Gori aanwezig en er zijn onschuldige burgers gedood.'
Minister Verhagen neemt het initiatief om te voorkomen dat er in de toekomst opnieuw burgers door het gebruik van clusterwapens onder dit soort omstandigheden om het leven komen. Daarom stelt Nederland deze kwestie donderdag aan de orde in de Permanente Raad van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Deze organisatie, waarbij ook Rusland en Georgië zijn aangesloten, houdt zich onder andere bezig met wapenbeheersing. Nederland zal aandringen op een politieke verklaring waarmee de lidstaten beloven dat clusterwapens niet langer in dit soort situaties worden ingezet.
Storimans kwam om het leven toen hij in opdracht van RTL Nieuws verslag deed van het conflict tussen Rusland en Georgië. Zijn collega verslaggever Jeroen Akkermans raakte hierbij licht gewond. Nadat verzoeken aan de Georgische en Russische autoriteiten om informatie over het overlijden van de heer Storimans onvoldoende resultaat hadden opgeleverd, gaf Verhagen opdracht voor een eigen onderzoek. De naaste familie van Storimans en de hoofdredactie van RTL Nieuws zijn door de minister persoonlijk van de uitkomsten op de hoogte gebracht.
Een team van militaire en diplomatieke deskundigen onder leiding van oud-ambassadeur Jacobovits de Szeged heeft gesproken met ooggetuigen van het voorval, internationale organisaties, militaire experts en met de Georgische en Russische autoriteiten. Er is gebruik gemaakt van technisch en forensisch bewijsmateriaal. Ook hebben verschillende onafhankelijke internationale media beeldmateriaal ter beschikking gesteld.