Nederland brengt Rwanda en Congo samen op energiegebied
'Samenwerking tussen Rwanda en Congo op economisch gebied kan een belangrijke bijdrage leveren aan het vredesproces in het oosten van Congo.' Dat zei minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) aan het eind van een tweedaags bezoek aan Congo en Rwanda. 'Economische en politieke integratie is een voorwaarde voor duurzame vrede in het Grote Merengebied'.
Koenders bracht een bezoek aan een boorplatform waar methaangas wordt gewonnen in het Kivu-meer, dat ligt tussen Rwanda en Congo. Het proefproject, een samenwerkingsverband tussen de Rwandese en Congolese regeringen is eerder deze maand van start gegaan. De testcapaciteit is 5 megawatt, 10% van de totale energiebehoefte van Rwanda. Nederland investeert gedurende vier jaar 40 miljoen Euro in het project, dat wordt gefinancierd uit de extra middelen (500 miljoen) die het kabinet heeft vrijgemaakt voor hernieuwbare energie.
Tijdens het bezoek waren de Rwandese minister van Energie Butare en zijn Congolese collega Muzangisa aanwezig. Het gezamenlijke bezoek was een initiatief van Koenders. In de nabije toekomst zal ook Congo profiteren van het winnen van methaangas.
Eerder vandaag sprak Koenders met de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Museminali en premier Makuza. Zij meldden Koenders dat de Rwandese regering geen enkele steun verleent aan het rebellenleger van Laurent Nkunda. Koenders benadrukte in zijn gesprekken het grote belang van een politieke dialoog tussen Rwanda en Congo en riep Rwanda op meer te doen om het conflict in de DRC op te lossen. Daarbij speelt samenwerking tussen beide landen om de illegale handel in de grondstof coltan tegen te gaan een belangrijke rol. De Nederlandse regering zal daartoe nadere initiatieven ondernemen.
De Europese Unie kan volgens Koenders een bijdrage leveren aan het vredesproces door een einde te maken aan de illegale winning van grondstoffen uit Congo. 'De EU zou zich ook in moeten spannen om het leiderschap van de FDLR, de Hutu-milities die verantwoordelijk waren voor de genocide in Rwanda, te arresteren', aldus Koenders.
De Nederlandse regering zal pas medio december een besluit nemen over begrotingssteun aan Rwanda. 'Ik ga niet over een nacht ijs. Ik wil alle informatie die ik heb gekregen van de VN, de Rwandese en Congolese regering bezien', aldus Koenders. Hij juicht het feit toe dat de ministers van Buitenlandse Zaken en hoge militairen met elkaar praten, maar is van mening dat de Rwandese en Congolese regering veel meer moeten doen om een einde te maken aan het vreselijke geweld in het oosten van Congo.