NAVO gaat zich inzetten voor kernontwapening
De NAVO zal zich meer gaan inzetten voor kernontwapening. Dat kwamen de lidstaten van de NAVO zaterdag overeen op een topontmoeting in het Duitse Baden Baden en het Franse Straatsburg. 'Het internationale klimaat biedt mogelijkheden om reële stappen vooruit te zetten,' verklaarde minister Verhagen na afloop.
De NAVO, die haar 60-jarige bestaan vierde, gaat het komend jaar werken aan een nieuw strategisch concept, waarin ook de rol van kernwapens aan de orde komt. Daarnaast biedt de herziening van het non-proliferatieverdrag een mogelijkheid om het aantal kernwapens aan te pakken.
'Juist een organisatie als de NAVO, die zich richt op veiligheid, moet zich ook richten op ontwapening,' aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Ik ben blij dat de NAVO, mede op aandringen van Nederland, voor zichzelf een taak ziet weggelegd op dit gebied.'
De NAVO-landen spraken op de top af dat het militair-strategisch plan voor het optreden in Afghanistan wordt herzien. De NAVO bouwt daarmee voort op de resultaten van de internationale Afghanistan-conferentie eerder deze week in Den Haag. Daar werd afgesproken dat de internationale bijstand moet verschuiven van eigen uitvoering naar ondersteuning van de Afghaanse overheid.
Verschillende NAVO-landen stelden troepen beschikbaar om de presidentsverkiezingen van deze zomer in goede banen te leiden. In totaal gaat het om enkele duizenden militairen. Nederland had al eerder gezegd in de provincie Uruzgan tijdelijk 70 tot 80 militairen extra in te zetten.
De Deense premier Rasmussen werd unaniem gekozen tot de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Hij volgt de Nederlander Jaap de Hoop Scheffer op. Nederland had zich voor de top uitgesproken voor zijn kandidatuur omdat Rasmussen een bruggenbouwer is, en in staat is door te gaan met belangrijke hervormingen van de NAVO.