Kunst met Nederlands DNA internationaal in trek
Minister Plasterk van Cultuur en Staatssecretaris Timmermans van Buitenlandse Zaken zijn vastbesloten de Nederlandse kunst en cultuur op de kaart te zetten. In hun brief aan de Tweede Kamer ‘Grenzeloze Kunst’ brengen zij gerichte focus aan voor de periode 2009-2012.
Volgens Staatssecretaris Timmermans gaat het om ‘zien en gezien worden’. Daarom is geografische focus op ‘culturele hotspots’, en thematische focus op ‘Dutch design, fashion and architecture’ (DDFA), disciplines waar Nederland internationaal sterk staat, van belang. Ook is er aandacht voor cultureel erfgoed en cultuur en ontwikkeling.
De bewindslieden zijn ervan overtuigd dat met cultuur de Nederlandse positie in het buitenland kan worden versterkt, ook waar het gaat om het uitdragen van beleid voor ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten. Staatssecretaris Timmermans verwoordt dit als volgt: 'Nederlandse kunst is ‘cool’, dus is Nederland ‘cool’! En een ‘cool’ land is een sterk land.'
De Tweede Kamer heeft in het Algemeen Overleg van 19 november jl. de prioriteiten van ‘Grenzeloze Kunst’ omarmd en de bewindslieden gaan nu aan de slag met de uitvoering van de plannen. Op de agenda voor de komende periode staan onder andere grootschalige culturele manifestaties ter gelegenheid van 400 jaar New York (2009), de wereldexpo in Shanghai (2010), Ruhr culturele hoofdstad (2010) en 400 jaar Turkije (2012).
Op 16 december jl. is het DDFA programma gepresenteerd aan de Nederlandse pers en het culturele veld. DDFA is een samenwerkingsverband dat grote overkoepelende projecten ontwikkelt op het gebied van Nederlands design, mode en architectuur. BZ, OCW en Economische Zaken werken nauw samen om een optimale output te bereiken. Doelstelling is marktverruiming en stimulering van de innovatie- en concurrentiekracht van de Nederlandse kunst. ‘De combinatie van eigenzinnigheid en gebruiksgemak van Dutch Design wordt internationaal erg gewaardeerd – door professionals en publiek’, aldus Plasterk.
Dat de Nederlandse kunst internationale aandacht heeft en verdient willen Minister Plasterk en Staatssecretaris Timmermans met bijgaand filmpje nog eens benadrukken. Begeleid door enkele topstukken uit de Nederlandse kunst presenteren zij hierin de prioriteiten voor het Internationaal Cultuurbeleid.