Koenders spreekt nieuwe regering VS over ontwikkelingssamenwerking
Minister Koenders is op woensdag 29 en donderdag 30 april voor een werkbezoek in Washington. Tijdens de Afghanistan-top in Den Haag vorige maand werd Nederland geprezen voor de inspanningen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en het fragiele statenbeleid.
Het 3D-beleid, de geïntegreerde Nederlandse aanpak van defensie, diplomatie en ‘development’ in fragiele staten als Afghanistan, werd omarmd door minister Hillary Clinton van buitenlandse zaken en Richard Holbrooke, de speciale gezant van Obama voor Afghanistan en Pakistan. Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) werd uitgenodigd om met verschillende organisaties en autoriteiten van de regering Obama te spreken over de nieuwe plannen van de Verenigde Staten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. President Obama heeft tijdens de verkiezingen aangekondigd de Amerikaanse bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking fors te verhogen en heeft inmiddels een eerste verhoging van 10% toegezegd.
Tijdens zijn bezoek aan Washington spreekt Koenders onder andere met afgevaardigde Donald Payne, voorzitter van het speciale subcomite over Afrika en wereldwijde gezondheidszorg in het Huis van Afgevaardigden, Jacob Lew, onderminister voor begrotingszaken en hervormingen, Michelle Gavin, de Afrika-adviseur van Obama, Esther Brimmer, staatssecretaris voor internationale organisaties, Alonzo Fulgham, het hoofd van de Amerikaanse ontwikkelingssamenwerking USAID, Gayle Smith, directeur hulp, stabiliteit en ontwikkeling van het Amerikaanse ministerie van algemene zaken, en met Thomas Walsh, de Amerikaanse aidsambassadeur. Ook spreekt de minister met voormalig Wereldbankpresident James Wolfensohn, die zijn naam verbonden heeft aan het ontwikkelingscentrum van de Brookings Institution, een gerenommeerde denktank.
Koenders zal twee speciale bijeenkomsten voorzitten met specialisten over Sudan en Afghanistan. Bij de Sudan bijeenkomst op woensdag zijn onder andere Harvard onderzoeker Alex de Waal, generaal Carlton Fulford, Dorine Bekoe van het Amerikaanse 'Institute for Peace', en John Norris, directeur van The Enough project aanwezig. Ze zullen spreken over de problematiek in Sudan en de rol van de VS in Sudan. Op donderdag spreekt Koenders met een aantal Afghanistan specialisten over de review van de Amerikaanse strategie in Afghanistan. Onderwerpen zijn: goed bestuur, civilisering en het 3D-beleid, nationale verzoening en donorcoördinatie. Aanwezig zijn onder andere Clare Lockhart, directeur van het ‘Institute for State Effectiveness’, Alexander Thier van het Amerikaanse 'Institute for Peace', Karin von Hippel, directeur van het ‘Center for Strategic and International Studies’, en Jeremy Shapiro van de Brookings Institution. Met aidsambassadeur Walsh bespreekt Koenders de internationale bestrijding van HIV/Aids en het belang van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. De Obama regering heeft op beide punten in de eerste 100 dagen een belangrijke koerswijziging ingezet.
De afgelopen twee dagen was Koenders in New York voor gesprekken bij de Verenigde Naties met onder andere Helen Clark, die deze week begonnen is als hoofd bij het VN Ontwikkelingsprogramma UNDP, en met de directeuren van het VN kinderfonds UNICEF, het VN vrouwenfonds UNIFEM, en het VN bevolkingsfonds UNFPA. Ook sprak de minister met de vooraanstaand econoom Jeffrey Sachs, directeur van The Earth Institute. Tijdens een speciale high-level bijeenkomst van de Economische en Sociale Raad van de VN samen met de Bretton Woods instellingen hield Koenders een toespraak. Hierin pleitte hij voor nauwere samenwerking tussen de VN-organisaties en de internationale financiele instellingen, zoals de Wereldbank, om de wereldwijde economische crisis, die de armste landen het hardst raakt, te lijf te gaan. Koenders is door secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN gevraagd als speciale gezant voor het Westen in de commissie Stiglitz. Deze commissie moet met voorstellen komen hoe de verschillende organisaties en instellingen zo effectief mogelijk de gevolgen van de financiële en economische crisis voor ontwikkelingslanden kunnen aanpakken.